Peste 700 de milioane de femei din întreaga lume sunt victime ale violenței conjugale, în special în Asia de Sud și pe continentul african, indică un raport al Băncii Mondiale, dat publicității miercuri, preluat de AFP.
„Violența bazată pe sex este o epidemie la nivel global care afectează femeile din toate regiunile lumii”, menționează documentul amintit, subliniind, în același timp, „progresele fără precedent” înregistrate în ultimii ani.
Conform raportului, în Asia de Sud (India, Pakistan,..), aproape o femeie din două (43%) a suferit violențe fizice sau sexuale de la partenerul său în cursul vieții.
Procentul este cu puțin mai redus în Africa subsahariană și în Orientul Mijlociu (40%) și coboară la 33% în America de Sud și la 30% în regiunea Asia de Est-Pacific, potrivit acestui document care nu publică date despre Europa.
Nivelul este de 21% în America de Nord.
Pe de altă parte, Banca Mondială atrage atenția că, pe întreg globul, numeroase tinere au un „control limitat” asupra corpului lor (sexualitate, contracepție,..).
Dacă „tendința actuală se menține”, peste 142 de milioane dintre acestea vor fi căsătorite înainte de împlini 18 ani în cursul următorului deceniu, afirmă raportul.
Pe un eșantion mai restrâns de 33 de țări în curs de dezvoltare, documentul menționează că 41% dintre femei susțin că nu ar îndrăzni să îi ceară partenerului să folosească un prezervativ.
În ce privește aspectul politic, Banca Mondială reamintește că femeile sunt „mult subreprezentate”, ele numărând 22% dintre parlamentarii și 5% dintre primarii din lume.
„Dacă omenirea vrea să pună capăt sărăciei extreme și să se asigure că prosperitatea este împărtășită, atunci trebuie să avem o participare deplină și egală a femeilor”, este de părere președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, citat în raport.