Numărul cazurilor de rubeolă și rujeolă a crescut în toate țările europene, iar România este afectată pentru că persoanele vulnerabile la aceste boli transmisibile nu sunt vaccinate, avertizează Ministerul Sănătății.
Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de aproape 20 de ori în acest an față de 2010, respectiv de la 193 la 3.270, cele mai multe fiind înregistrate în județele Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, a comunicat Ministerul Sănătății.
Astfel, dacă în 2010 au fost confirmate în toată țara 193 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, în 2011 numărul acestora a crescut la 3.270 de îmbolnăviri.
Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în județele din nord-vestul țării, respectiv în Bihor – 560 de cazuri, Cluj – 462, Maramureș – 422, Sălaj – 341 și Satu Mare – 319 cazuri.
?ê?£i numărul cazurilor de rubeolă a crescut anul acesta de aproape trei ori față de anul trecut. Dacă în 2010 au fost înregistrate 350 de cazuri de rubeolă, anul acesta au fost confirmate 1.064 de cazuri.
Principala cauză a îmbolnăvirilor se datorează absenței vaccinării la grupele de vârstă eligibile, cuprinse în calendarul de vaccinare gratuită al Ministerului Sănătății.
Anul trecut, comunitățile cele mai afectate au fost cele de romi, care au copii nevaccinați. În acest an, infecția s-a extins și la copii nevaccinați din unitățile de învățământ preșcolar și preșcolar și școlar.
Direcțiile de sănătate publică au intervenit în focare, iar pentru stoparea extinderii numărului de îmbolnăviri au vaccinat suplimentar persoanele care până atunci nu au fost imunizate.
Ministerul Sănătății a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare în toate colectivitățile în care există riscul creșterii numărului de îmbolnăviri.
Mihaela Iamandei