Home Social Abandonul scolar la sate a atins cote alarmante

Abandonul scolar la sate a atins cote alarmante

DISTRIBUIŢI

Mediul de rezidenta, apartenenta la o anumita etnie si statutul economic scazut al familiei sunt principalele cauze care conduc la discriminarile existente in scoala si care afecteaza calitatea ofertei educationale, se arata intr-o cercetare privind starea invatamantului romanesc, realizat la comanda Centrului Educatia 2000+. Aceste fenomene sunt extrem de vizibile in special in institutiile de invatamant din mediul rural. Discrepantele dintre calitatea ofertei educationale din mediul rural si cel urban stabilesc clar faptul ca scoala de la sate este cu cativa pasi in urma fata de restul sistemului de invatamant. La aceasta situatie contribuie in mod semnificativ gradul de saracie, institutiile deficitare care faciliteaza participarea sociala, precum si lipsa cadrelor didactice calificate. Astfel, gradul de saracie a atins la sate 42% din totalul populatiei, fata de 17,6% la orase, fapt care ar putea justifica interesul scazut manifestat de scolarii din mediul rural. Desi rata bruta a cuprinderii scolare a copiilor de 7-14 ani este de 95,8% in ambele medii, fenomene ca abandonul, absenteismul scolar si chiar nescolarizarea sunt mult mai raspandite la tara.

Astfel, 66,1% din numarul total al elevilor care au abandonat scoala sunt din zona rurala, iar 80% din cei care au parasit sistemul de educatie formala inainte de 15 ani provin tot de la tara.


Mai mult decat atat, chiar daca rata cuprinderii scolare se ridica la standardele europene, analiza ratei de participare la educatie si a cuprinderii pe niveluri de invatamant releva faptul ca majoritatea elevilor din mediul rural sunt inscrisi in invatamantul general obligatoriu. Ponderea lor in formele selective de invatamant – licee, scoli profesionale sau scoli postliceale – este extrem de redusa. Astfel, mai putin de un sfert din totalul elevilor reprezinta proportia tinerilor de la sate care urmeaza o forma de invatamant liceal. In acest fel se explica nu doar inegalitatea la acces, dar si cea de reusita scolara sau sociala.

Rezultatele slabe sunt de doua ori mai frecvente la sate

Rezultatele scolare din timpul anului sau cele de la incheierea ciclurilor de invatamant ale elevilor din rural sunt considerate mai slabe decat ale celor din urban. Astfel, pe baza datelor oferite de Serviciul National de Evaluare si Examinare privind evolutia examenului de capacitate, rezultatele slabe sunt de doua ori mai frecvente la sat, iar cele foarte bune sunt de patru ori mai frecvente in zona urbana. -Cauzele care conduc spre aceasta situatie sunt extrem de variate. Sunt cauze care apartin scolii si sunt cauze care se plaseaza in afara scolii, care tin de nivelul de pregatire din mediul rural. E vorba de cadrele necalificate, spre exemplu, care functioneaza in multe dintre scolile din mediul rural, mai e si problema navetismului in mediul rural-, a explicat Eugen Palade de la Centrul Educatia 2000+. O alta problema, care nu permite tinerilor din mediul rural sa fie mai bine pregatiti, este lipsa informatiei, atat pentru ei, cat si pentru cadrele didactice care ii formeaza.

-In scolile din Romania exista discriminare-

Diferente notabile privind inegalitatea de sanse oferite prin sistemul de invatamant nu se inregistreaza doar intre rural si urban. Si scolile de la sat sunt foarte diferite intre ele atat ca marime (de la scoli cu trei elevi si doi profesori la cele cu sute de copii si zeci de cadre didactice), cat si ca potential sau echipare. In plus, exista o stratificare a pozitiei de dezavantaj chiar si in interiorul mediului rural, pentru ca exista scolile -de comuna-, privilegiate de repartitiile bugetare, precum si scoli mici, -situate in saracie-. Astfel, accesul la resurse, precum si cel la informatie se face in functie de aceste criterii. Specialistii recunosc ca in scolile din Romania exista discriminare, insa sustin ca acest lucru nu se intampla doar la noi. -Discriminarea exista in toate statele lumii, inclusiv in cele mai dezvoltate, cu diversele lor aspecte-, a mai precizat Eugen Palade. Despre schimbarea acestei situatii intr-un viitor apropiat nu prea poate fi vorba deocamdata. Un lucru este insa cert: -Va fi foarte greu sa ajungem sa vorbim de sanse absolut egale-, asigura Megdonia Paunescu, director in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Datele au fost prezentate ieri intr-un studiu realizat de Centrul Educatia 2000+ si Fondul Natiunilor Unite pentru Copii – UNICEF Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.