Home Social Absolventii romani nu sunt competitivi pe plan international

Absolventii romani nu sunt competitivi pe plan international

DISTRIBUIŢI

Absolventii de facultate romani sunt mult mai optimisti decat nemtii in ceea ce priveste viitorul. De asemenea, ei considera ca pregatirea din Romania este preponderent buna, lipsa majora reprezentand-o lipsa experientei practice. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat in luna iulie 2005 de Institutul de cercetare TNS Infrarest si compania germana Continental AG pe un esantion de 1.000 de absolventi din mai multe centre universitare din tara.


Doar 1,7 la suta din absolventii chestionati au participat la o practica in strainatate, iar 43 la suta din ei au declarat ca nu au putut acumula nici macar in tara experienta practica. Thomas Sattelberger, director de resurse umane in cadrul companiei germane, atrage atentia ca trebuie sa luam masuri in acest sens, intrucat -pe termen lung, absolventii nu pot fi competitivi pe plan international in ceea ce priveste locurile de munca interesante si atractive-, desi un sfert din ei isi doresc sa lucreze intr-o mare companie multinationala.

Studentii romani refuza sa lucreze in Rusia, Ucraina sau China

Daca ar avea posibilitatea sa lucreze in strainatate, 61 la suta din romani ar opta pentru Statele Unite, in timp ce doar 50,6 la suta din nemti ar avea aceeasi optiune. Situatia sta invers insa in ceea ce priveste refuzul de a munci in SUA. Astfel, un procent de 29,6 de absolventi germani refuza in mod categoric un loc de munca acolo, in timp ce doar 17,8 la suta din romani ar rata o astfel de oferta. Pe de alta parte, 80,8 la suta din absolventii nostri nu vor sa auda de un loc de munca in Rusia sau Ucraina, un procent de 78,9 refuza sa plece in China, iar 53,8 in Brazilia. Motivele invocate sunt distanta de casa, necunoasterea limbilor din tarile respective si diferentele culturale. Sattelberger sustine ca aceste temeri ar putea fi demontate prin acumularea de cunostinte privind alte culturi, iar aceasta sarcina ar trebui sa revina scolii romanesti.

Peste 70 la suta din romani sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul

Desi una dintre principalele probleme cu care se confrunta tinerii romani este gasirea unui loc de munca, 73,5 la suta din ei sunt -foarte increzatori- sau -mai degraba increzatori- in ceea ce priveste sansele lor in cariera, si doar in procent de 4,4 s-au declarat -putin increzatori- sau -deloc increzatori-. Nemtii, desi cu posibilitati mai multe, sunt ceva mai realisti si doar 63,1 la suta din ei s-au declarat optimisti. Pentru a se realiza profesional, un procent de 17,4 din cei chestionati ar fi dispusi sa renunte la intemeierea unei familii, iar 68,5 la suta din studentii germani nu ar face asta niciodata, spre deosebire de un procent semnificativ mai mic din romani, 56,7 la suta.

Nemtii, mai studiosi decat romanii

Diferenta intre durata studiilor intre cele doua tari este destul de semnificativa: romanii studiaza in medie 7,9 semestre comparativ cu nemtii, care termina facultatea dupa 9,2 semestre. Iar daca doar 0,4 la suta din romani au studiat mai mult de 10 semestre, in Germania cifra ajunge la 27,8 la suta. 43,7 din romani considera ca pregatirea universitara de la noi este mai buna decat cea din tarile vecine. In plus, 43 la suta din ei cred ca ceea ce invata in facultate reprezinta -cunostinte pe termen lung-, doar 12 procente din studentii germani fiind de aceeasi parere. Potrivit lui Thomas Sattelberger, din acest punct de vedere suntem putin in urma, intrucat -si tinerii germani credeau asta cu 15 ani in urma-. Pe lista bilelor negre, romanii au trecut lipsa de experienta (23,6%), posibilitatile de angajare (17,1%) si perspectiva economica (13,6%). In ceea ce priveste asteptarile absolventilor romani, 87,3 la suta din ei vizeaza un salariu de pornire intre 120 si 150 de euro si doar 1,8 tintesc un salariu de 250 de euro. Psihologul Aurora Liiceanu considera ca romanii sunt ceva mai visatori iar increderea pe care o manifesta studentii nostri este rezultatul unei informari insuficiente privind realitatea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.