Home Social Accesul la medicamente, in defavoarea asiguratului

Accesul la medicamente, in defavoarea asiguratului

DISTRIBUIŢI

De la 1 ianuarie, a intrat in vigoare noua lista de medicamente gratuite si compensate. Cu toate acestea, pana la aparitia normelor metodologice de aplicare ale listei respective, farmaciile vor elibera medicamente in aceleasi conditii ca anul trecut. A aparut, de asemenea, lista de denumiri comerciale ale medicamentelor si a fost transmisa caselor judetene de asigurari de sanatate.

Din cauza ambiguitatii legislative, exista insa farmacii in intreaga tara care au sistat eliberarea de medicamente subventionate de teama ca retetele onorate nu vor fi decontate. Spaima farmacistilor este justificata, tinand cont ca indisciplina de plata a intrat in traditia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, anul trecut multe unitati farmaceutice falimentand din cauza ca si-au primit banii cu intarzieri de luni de zile.

Compensarea medicamentelor va fi facuta, conform legislatiei pe 2003, pe doua niveluri, respectiv 65 si 50% din pretul de vanzare din farmacii, fata de anul precedent, cand a functionat o singura reducere de 65% pentru toate podusele inscrise pe lista compensatelor.

Medicamentele foarte scumpe, dar cu efecte secundare putine, vor fi compensate numai cu 50% – adica asiguratul va plati mai mult din propriul buzunar decat anul trecut.

Noua lista a medicamentelor compensate cuprinde 1.994 de produse comericale (255 DCI-uri). Lista pentru medicamente gratuite cuprinde 2.131 produse comerciale (236 DCI-uri).

-Am recurs la doua sisteme de compensare din ratiuni pur medicale. Astfel ca bolnavul nu va primi, pentru inceput, medicamentul cel mai scump, ultima creatie in domeniu, fara sa fi fost incercate alte produse la fel de eficiente, dar mai ieftine, asa cum se intampla in toate tarile occidentale-, a declarat Iulian Popescu, directorul general al CNAS. Compensarea in doua trepte este argumentata si de Eugeniu Turlea, presedintele CNAS: -Prima compensare, de 65%, se refera la medicamente care se prescriu in prima intentie si sunt notate cu litera A si sunt cele mai multe ca pondere care se gasesc – atat in farmacii, cat si in spitale – curent si nu sunt probleme in distributie. In a doua intentie sunt medicamente mai scumpe, noi, care in general nu sunt foarte cunoscute, sunt in lista notate cu litera B si sunt prescrise de medici, compensate cu 50%-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.