Senatul a adoptat proiectul de lege privind sistemul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, care prevede constituirea, de la 1 ianuarie, a unui fond national din care sa fie despagubiti muncitorii care sufera accidente la serviciu. Fondul se va realiza dintr-o taxa cuprinsa intre 0,4 si 5% din fondul de salarii al fiecarui angajator. -Este adevarat ca va creste fiscalitatea, dar altfel cei care sufera accidente de munca sau au boli profesionale nu mai au nici un viitor-, a precizat senatorul Constantin Balalau, presedintele Comisiei de munca din Senat.
Cei care nu mai pot lucra din cauza accidentului suferit primesc o compensatie de pana la 12 salarii medii brute pe economie, iar daca un salariat moare din cauza accidentului de la locul de munca, urmasii acestuia primesc patru salarii medii pe economie.
Pensiile, 89% din bugetul asigurarilor pe 2002
Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, a declarat, la dezbaterea proiectului, ca 89% din bugetul asigurarilor sociale de stat este destinat pensiilor, 1% pentru indemnizatiile de boala, 3,1% pentru cresterea copiilor de pana la doi ani si indemnizatiile de maternitate, 2% pentru tratamentele balneare, iar 1% pentru ajutoarele de deces.
In prezent, MMSS lucreaza la un program de recorelare a pensiilor. Potrivit acestui program, 2.400.000 de pensionari vor trebui sa primeasca, in medie, cate 600.000 de lei, pe durata a trei ani, tinandu-se cont de rata inflatiei.
Sarbu a aratat ca va fi facuta o recorelare -mai devreme- a pensiilor mai mici, acesti pensionari urmand sa primeasca in faza initiala 40% din cei 600.000 de lei.
Principalii rau-platnici sunt marile intreprinderi de stat. Casa Nationala de Pensii a emis, pana in prezent, 1.000 de plangeri penale catre angajatorii care nu platesc contributiile de asigurari sociale.
Amenzi de milioane pentru discriminare sexuala
Discriminarea angajatilor in functie de sex si hartuirea sexuala vor fi sanctionate cu amenzi contraventionale cuprinse intre 1,5 milioane de lei si 15 milioane, potrivit unei legi adoptate, ieri, de plenul Senatului.
Conform textului legislativ, discriminarea dupa sex este reprezentata de orice comportament definit drept hartuire sexuala si care are drept scop crearea la locul de munca a unei atmosfere de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu 100 de voturi -pentru-, fara nici un vot -impotriva- si nici o abtinere.