Paradoxal, pentru anul in curs, Conventia semnata marti seara de catre confederatiile sindicale si premierul Adrian Nastase nu aduce elemente de noutate fata de Acordul Social pe anul 2002, semnat de alte trei confederatii sindicale (Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, CNSLR Fratia si Meridian) cu Guvernul, pe 20 februarie 2002.
Comparand cele doua acte, se vede destul de clar ca unele puncte din Acord sunt identice solicitarilor din Conventia semnata de Cartel Alfa si Blocul National Sindical si reprezentantii guvernamentali. De exemplu, reducerea fiscalitatii, stabilirea salariului minim brut pe economie, Legea salarizarii bugetarilor, toate aceste puncte comune ale celor doua acte au fost deja discutate in 21 mai, la sediul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, in sedinta Comitetului de monitorizare a Acordului Social, la care a luat parte si ministrul muncii, Marian Sarbu.
In schimb, partea interesanta a Conventiei este -garantia- acordata Guvernului de catre cele doua confederatii sindicale, pe timp de doi ani – cu conditia respectarii intocmai a actului ratificat de parti. Practic, putem vorbi de un Acord Social paralel, care – stipuland conditii si pentru anii 2003 si 2004 – ar putea constitui un punct de plecare in negocierile pentru viitorul Acord. Dar, la fel de bine, Guvernul ar putea folosi Conventia ca pe o frana in cazul initiativelor unor confederatii sindicale, altele decat cele semnatare ale Conventiei… Salariul minim pe economie de 75 de euro, reducerea fiscalitatii cu 5%, salariile nominale – in crestere egala cu rata inflatiei – toate aceste puncte sunt binevenite. Dar cum vor fi puse in aplicare, in cazul Acordului Social pentru anul urmator?
In ce priveste -paralelismul- dintre Conventie si Acordul Social pentru anul 2002, punctul din Conventie referitor la reluarea, de la data de 1 august, a activitatii Comisiei Nationale de Indexare – comisie care are ca tinta corelarea salariului minim cu valoarea cosului minim de consum – este elocvent; exista o hotarare de Guvern in acest sens, care trebuie pusa in aplicare… -Punctul meu de vedere, pe care l-am expus in sedinta din 21 mai si care exista si in Acordul Social de altfel, este ca responsabilii cu punerea in aplicare a hotararii respective – si care nu au initiat ca sa functioneze si sa puna actul normativ in functiune, pentru ca premierul n-avea de unde sa stie – sa fie sanctionati. Problema este reglementata printr-o hotarare de Guvern. Daca ministrul de finante nu respecta actele normative, asteptam atunci sa le respecte altii?-, se intreaba liderul Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Iacob Baciu. -Si daca tot exista acest punct in Conventie, de ce nu s-au stipulat si modalitati de a-i trage la raspundere pe cei care au incalcat actul normativ?-, a adaugat Baciu. La ultima intrevedere dintre liderii CSDR si Adrian Nastase, acestia i-au solicitat premierului sa instituie sanctiuni pentru ministrii care au avut in grija aplicarea unor puncte din Acord si nu le-au dus la bun sfarsit sau au tergiversat punerea lor in aplicare. Dar vinovatii inca mai semneaza angajamente…
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane