Home Social Acțiuni ale Poliției Române pe șosele

Acțiuni ale Poliției Române pe șosele

DISTRIBUIŢI

Poliția Română desfășoară acțiunea Blocada pentru prevenirea faptelor antisociale și asigurarea unui trafic rutier sigur, în special pe drumurile dinspre și către punctele de trecere a frontierei.

În perioada 13 — 19 august a.c., polițiștii au constatat aproape 1.700 de infracțiuni, au aplicat peste 50.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 12.300.000 de lei, au confiscat bunuri de aproape 430.000 de lei, au depistat peste 110 persoane urmărite și 12 autovehicule furate, 64 de arme și aproape 2.000 de muniții.

În perioada 25 iulie — 31 august a.c., din dispoziția Șefului Poliției Române, chestor general de poliție Petre Tobă, polițiștii desfășoară o acțiune la nivel național pentru prevenirea faptelor antisociale, asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier pe sectoarele de drum cu trafic intens, precum și pe șoselele dinspre și către punctele de trecere a frontierei.

La activități participă polițiști din cadrul structurilor teritoriale de ordine publică, rutieră, investigații criminale, poliție transporturi, acțiuni speciale, arme, explozivi și substanțe periculoase.

În perioada 13 — 19 august a.c., la acțiunile desfășurate la nivel național au participat, în medie, zilnic, 3.983 de polițiști. Din totalul acestora, 2.135 sunt de la ordine publică, 1.051 de la rutieră, 370 de la investigații criminale, 222 de la transporturi și 44 de specialiști în arme, explozivi și substanțe periculoase.

În urma celor peste 3.100 de acțiuni punctuale desfășurate în această perioadă, polițiștii au constatat 1.666 de infracțiuni, dintre care 579 de natură judiciară, 669 la regimul circulației rutiere, 99 la regimul armelor și munițiilor, restul faptelor vizând alte genuri de infracțiuni.

Dintre infracțiunile descoperite, 875 au fost constatate în flagrant delict.

Polițiștii au depistat 114 de persoane urmărite, dintre care 23 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei închisorii, 38 aveau mandate de arestare preventivă și 16 aveau mandate europene de arestare emise de alte state.

Au fost instituite 1.348 de filtre rutiere, au fost identificate 12 autovehicule care figurau ca fiind sustrase și au fost confiscate 64 de arme, dintre care 18 letale și 46 neletale, precum și 1.985 de muniții.

De asemenea, au fost aplicate 50.367 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 12.261.481 de lei, dintre care 6.051 pentru nerespectarea normelor privind ordinea și liniștea publică, prevăzute de Legea 61/ 1991 a ordinii și liniștii publice, 781 la Legea nr. 12/ 1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și 63 la Legea nr. 38/2003 privind transportul în regimde taxi și în regim de închiriere.

În urma activităților desfășurate în trafic, polițiștii au aplicat 40.430 de sancțiuni contravenționale prevăzute de OUG nr. 195/ 2002 privind circulația pe drumurile publice, dintre care 273 pentru consum de alcool, 18.405 pentru viteză neregulamentară și 497 pentru nerespectarea normelor legale privind depășirea.

Ca măsură complementară, polițiștii au confiscat bunuri în valoare de 428.851 de lei, au reținut 2.299 de permise de conducere, dintre care 315 pentru consum de alcool și 605 pentru viteză și au retras 876 de certificate de înmatriculare.

Exemple semnificative:

La data de 20 august a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au depistat un bărbat, de 35 de ani, care se deplasa cu un autoturism pe raza unei comune din județul Caraș-Severin.

În vehiculul acestuia, în urma controlului efectuat, au fost descoperite două arme de vânătoare, un pistol cu bile de cauciuc și muniție pentru acestea, care urmau să fie folosite la vânătoare de mistreți.

În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit că bărbatul nu deținea autorizație pentru vânătoare.

Față de cel în cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic, iar armele și muniția au fost ridicate în vederea confiscării.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au efectuat un control de specialitate la un agent economic din județul Ialomița, care comercializa cereale.

În urma verificărilor, au fost ridicate în vederea confiscării 3.320 de kg. de grâu, în valoare de 2.357 de lei, a căror proveniență legală nu a putut fi justificată de reprezentantul societății comerciale.

De asemenea, pentru neregulile constatate, polițiștii au sancționat contravențional agentul economic cu amendă în valoare de 20.000 de lei, conform prevederilor Legii nr.12/ 1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.

În noaptea de 19 spre 20 august a.c., polițiștii Direcției Generale a Poliției Municipiului București au verificat un autocar destinat transportului internațional de persoane.

Astfel, au fost depistate 1.015 parfumuri și 150 de perechi de pantofi sport, care purtau mărci consacrate și prezentau caracteristicile unor produse contrafăcute.

Bunurile, în valoare de aproximativ 12.500 de lei, au fost indisponibilizate.

Cercetările sunt continuate în cauză pentru comiterea infracțiunilor de contrabandă și punere în circulație, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

POLIȚIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ:

Atunci când plănuiți o călătorie mai lungă, verificați întotdeauna starea tehnică a autovehiculului. De asemenea, este bine să vă interesați cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți.

Prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, puteți obține informații permanent cu privire la condițiile de trafic rutier și la eventualele rute ocolitoare.

Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și de trafic ! Pentru a putea frâna în condiții de siguranță,  mențineți o distanță mai mare între mașina dumneavoastră și cea din față.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță.

Pentru protecția autovehiculului, polițiștii vă sfătuiesc ca atunci când vă parcați autoturismul să închideți geamurile și să vă asigurați apoi că l-ați încuiat. Nu lăsați la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete, iar cele pe care doriți să le lăsați în mașină, depozitați-le în portbagaj sau în torpedou.

Nu lăsați autoturismul pornit și neasigurat nici atunci când îl părăsiți timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta stațiilor de alimentare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.