ActiveWatch, CJI, Centrul de Resurse Juridice și MediaSind spun că intenția conducerii Radioului Public este aceea de a organiza „un simulacru de alegeri” pentru desemnarea reprezentanților salariaților în CA și cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii.
Într-o scrisoare deschisă adresată Comisiilor de cultură, arte și mijloace de informare în masă din Senat și Camera Deputaților, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul de Resurse Juridice și Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind spun că membrii Comitetului Director al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) au adoptat în noaptea zilei de 3 iunie o dispoziție privind organizarea alegerilor interne pentru desemnarea celor doi reprezentanți ai salariaților în viitorul Consiliu de Administrație ce va fi numit de Parlamentul României.
Potrivit celor patru organizații, modul în care a fost adoptat acest regulament generează suspiciuni justificate privind intenția conducerii SRR de a organiza un simulacru de alegeri prin care persoanele incomode să fie eliminate din cursă.
„Regulamentul de organizare a alegerilor interzice candidaturile unor persoane din afara instituției, exact cum a procedat conducerea TVR în luna ianuarie, într-o situație identică. Modul în care a fost adoptată această dispoziție și perioada extrem de scurtă dedicată înscrierii candidaturilor și prezentării programelor candidaților compromit din start ideea unui proces electoral corect și echitabil și generează suspiciuni justitificate cu privire la faptul ca intenția conducerii SRR este aceea de a organiza un simulacru de alegeri prin care persoanele incomode să fie eliminate din cursă”, spun cele patru organizații.
Acestea precizează că, pe 3 iunie, liderul sindical Adrian Moise și Cristian Pârvulescu își anunțaseră candidaturile pentru cele două locuri. „Moise este în prezent reprezentantul salariaților în CA al SRR și se află într-un conflict deschis cu managementul instituției, ceea ce sporește temerile că măsura vizează persoanele incomode conducerii SRR”, spun cele patru organizații.
ActiveWatch, CJI, Centrul de Resurse Juridice și MediaSind reamintesc membrilor Comisiilor de cultură din Parlament că le-au solicitat în luna ianuarie să analizeze legalitatea deciziei TVR de a interzice candidatura persoanelor din afara instituției, pe care organizațiile o consideră „abuzivă, ilegală și discriminatorie”.
Cele patru organizații reiau în scrisoarea deschisă argumentele pe care le-au înaintat Comisiilor pentru cultură din Parlament în urmă cu cinci luni.
„Această decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea care SRTV și SRR care prevede dreptul salariaților de a-și alege doi reprezentanți în Consiliul de Administrație, fără nicio restricție”, spuneau atunci organizațiile, făcând referire la articolul 19, alineatul 2, litera d din Legea 41, potrivit căruia, personalul angajat al fiecărei societăți (TVR și SRR) desemnează, prin vot secret, candidații pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societății respective.
Conform organizațiilor, singura incompatibilitate acceptată de lege, pentru toți membrii CA al SRR și SRTv apare în articolul 20 al legii, care prevede la alineatul 1 că „membrii consiliului de administrație sunt numiți pe o perioadă de 4 ani”, iar la alineatul 2 că „membrii Parlamentului și ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administrație ale celor două societăți”.
„Astfel, Comitetul Director își atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere și vot parlamentar. În plus, măsura este discriminatorie – și ca atare încă o dată ilegală -, deoarece impune astfel de criterii de selecție doar reprezentanților angajaților din cele două instituții publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-și numească fără constrângere reprezentanții în CA”, mai spuneau organizațiile semnatare în urmă cu cinci luni.
Acestea precizau că experiența a demonstrat că reprezentanții salariaților aleși din afara instituției au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcționat independent de interesele politice și au apărat interesele TVR. „Ele au acționat, totodată, și ca garanți ai transparenței, prezentând în public activitatea CA și semnalând riscurile de derapaje. În plus, reprezentarea intereselor salariaților de persoane din afara instituției aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentanților angajaților în CA al TVR doar la persoane care au relații contractuale cu această instituție adâncește eventualul conflict de interese din interiorul CA”, mai spuneau cele patru organizații.
ActiveWatch, CJI, Centrul de Resurse Juridice și MediaSind precizează că, „prin astfel de măsuri, conducerile SRR și TVR nu numai că afectează grav imaginea celor două instituții, dar compromit ideea de serviciu public de media, și așa supusă în ultimii ani unor atacuri publice venite atât din zona politică, dar și din mass-media”.
De asemenea, cele patru organizații cer Comisiilor de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă ale Senatului și Camerei Deputaților „să respingă orice candidaturi venite în urma unor procese electorale frauduloase și să analizeze temeinic legalitatea acestor decizii care interzic candidaturile celor care nu sunt salariați ai celor două instituții”.
Societatea Română de Radiodifuziune organizează, vineri, alegeri pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație, la care pot candida doar angajații, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida și persoane din afara instituției.
Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România (SUS-Radio Romania), care este condus de Adrian Moise, actual membru în Consiliul de Administrație (CA) al Radioului Public din partea salariaților, a anunțat, într-un comunicat publicat pe site-ul propriu, că două persoane – Cristian Pîrvulescu și Adrian Moise – au fost desemnate de acest sindicat pentru a candida la alegerile ce vor fi organizate în Radioul Public pentru numirea reprezentanților salariaților în CA al instituției.
Contactat miercuri de agenția MEDIAFAX, Adrian Moise a declarat însă că nu i se va permite nici lui și nici lui Cristian Pîrvulescu să candideze la aceste alegeri.
Adrian Moise a precizat că Comitetul Director al SRR s-a întâlnit marți seară și a decis că la acest scrutin, care urmează să aibă loc vineri, nu vor putea candida și persoane din afara Radioului Public, așa cum s-a întâmplat la precedentele alegeri organizate în instituție. De exemplu, din actualul Consiliul de Administrație al SRR, care își va încheia mandatul la sfârșitul lunii iunie, face parte și Bogdan Hossu, o persoană din afara Radioului Public.
El a mai spus că sindicatul pe care îl conduce va contesta regulamentul privind organizarea alegerilor, care nu le permite și persoanelor din afara Radioului Public să candideze. „Și vom face plângere penală pentru cei care au făcut chestiunea asta abuzivă, care au modificat regulamentul în spiritul în care îngrădește dreptul salariaților de a alege pe cine doresc ei, cu atât mai mult cu cât legea 41 nu s-a modificat în sensul acesta”, a mai spus Adrian Moise.
Potrivit lui Adrian Moise, Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România (SUS-Radio Romania) are în prezent peste 120 de membri, fiind unul dintre sindicatele care funcționează în prezent în SRR.
Sindicatul reprezentativ din instituție este în prezent Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR.
Plenul Camerei Deputaților și cel al Senatului se vor reuni pe 10 iunie, de la ora 16.00, pentru a numi un nou Consiliu de Administrație al SRR, a anunțat marți, vicepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu, la finalul ședinței Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului.
Consiliul de Administrație al Radioului Public este format din: Ovidiu Miculescu (președinte-director general al SRR), Demeter Andras, Doina Tănase, Mihai Voicu, Mirela Ioana Fugaru, Ileana Savu, Ducu Bertzi, Ana Florea, Adelina Rădulescu, Maria Țoghină, Adrian Moise și Bogdan Hossu.
Din CA a făcut parte și Stejărel Olaru, care însă și-a dat demisia din această funcție. El a declarat pentru MEDIAFAX că demisia sa a devenit efectivă începând cu data de 1 aprilie, precizând că a luat această decizie „din motive profesionale”.
Aceștia au fost numiți membri ai CA al SRR de Parlament pe 29 iunie 2010, fapt pentru care mandatele lor se vor încheia la sfârșitului lunii iunie 2014.
Ovidiu Miculescu a fost validat de Parlament ca președinte-director general al SRR pe 3 iulie 2012, fiind susținut pentru această funcție de USL, după ce Demeter Andras a anunțat că renunță la funcția de președinte-director general al Radioului Public, mandat pentru care fusese numit în iunie 2010, fiind susținut de UDMR. Deși a renunțat la funcția de președinte-director general, Demeter Andras și-a păstrat calitatea de membru în CA al SRR.
Până la momentul difuzării acestei știri, Ovidiu Miculescu, președinte-director general al SRR, nu a putut fi contactat.