Home Social Administratia locala, in conflict cu Ministerul Finantelor

Administratia locala, in conflict cu Ministerul Finantelor

DISTRIBUIŢI

Edilii orasului de la tarm de mare sunt total nemultumiti de pozitia adoptata de Ministerului Finantelor in legatura cu fondurile alocate pentru subventionarea energiei termice. Astfel, administratia locala a trimis o adresa la minister, prin care aduce la cunostinta totala nemultumire fata de pozitia adoptata, -Intrucat am invatat si noi sa citim (din Legea nr. 511/2004), ne asteptam din partea dumneavoastra la o analiza profunda a acestei situatii si la cateva solutii concrete de rezolvare a acesteia-, se arata in comunicatul administratiei.

Situatia este deosebit de grava la nivelul intreg judetului Constanta. Astfel, subventionarea energiei termice livrate populatiei prin sisteme centralizate a fost, in anul 2004, 451 miliarde de lei, in timp ce pentru anul in curs nu s-au alocat decat 302,2 miliarde de lei.

In conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 48/2004 aprobata prin Legea nr. 430/2004, sumele disponibilizate, respectiv 148,8 miliarde de lei se utilizeaza pentru retehnologizarea, modernizarea si dezvoltarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice. Pana la aceasta data, desi au fost depuse toate documentatiile necesare inca din anul 2004, nu s-a intamplat nimic, nu s-au alocat bani pentru investitii, nu au fost incepute lucrari, timpul se scurge, iar reducerea costurilor de productie nu are loc, drept urmare, subventiile apasa din ce in ce mai mult pe bugetele locale, sufocandu-le. Pretul de livrare pentru energia termica se formeaza din tarif pentru energia termica livrata de Termoelectrica, la care se adauga pretul de distributie al RADET. Tariful pentru energia termica livrata de Termoelectrica s-a majorat in cursul anului 2004 de la 802.000 lei/Gcal la 1.020.000 lei/Gcal, deci cu 27,18%, urmare deciziilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul energiei, care majoreaza aceste tarife netinand cont de posibilitatile bugetelor locale de a suporta aceste majorari. Conducerea Consiliului Judetean Constanta considera ca diminuarea cu 33% a sumelor din 2004 nu a tinut cont de majorarile ce au loc pe diverse segmente ale pretului de livrare a energiei termice catre populatie si fac ca, din bugetele locale, sa fie suportate sume cu mult mai mari.

Si alte orase au probleme

In municipiul Mangalia, situatia este deosebit de grava, unde exista un alt sistem centralizat pentru producerea si distributia energiei termice catre populatie, unde modificarea Codului fiscal, incepand cu data de 1 aprilie 2005, a facut ca furnizarea energiei termice sa fie sistata. Daca inainte de 1 aprilie 2005 valoarea subventiei pe Gcal era de 2.501.422 lei, dupa aceasta data, valoarea subventiei este de 4.510.000 lei/Gcal. Referitor la sumele alocate prin Legea nr. 511/2004 pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap, cultura si culte, pentru ajutorul social si ajutorul pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, administratia locala informeaza ministerul ca, pentru toate acestea, in anul 2004, au fost alocate 401 miliarde de lei si 377 miliarde de lei pentru anul 2005, deci cu 6% mai putin, in conditiile in care numarul beneficiarilor acestor sume a crescut cu 20%, iar cuantumul indemnizatiilor, cu 11%.

Tot cota unica e de vina…

Scaderea veniturilor proprii ale oraselor, comunelor, judetelor se datoreaza, in primul rand, Ordonantei de Urgenta nr. 9/24 februarie 2005, care majoreaza cotele pentru bugetele proprii ale judetelor, de la 10% la 13%, si cotele pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor, de la 17% la 22%, procente total insuficiente pentru a acoperi golul de resurse, rezultat din aplicarea cotei unice de 16%. In acesta situatie se regasesc municipiile Mangalia si Medgidia, Consiliul Judetean Constanta (la o prevedere bugetara de 42,3 de miliarde, pentru luna martie s-a incasat 32,8 miliarde de lei la sumele pentru echilibrare, iar la bugetul propriu, la o prevedere bugetara de 24,9 miliarde de lei s-a incasat 19,4 miliarde de lei), dar si majoritatea comunelor si oraselor din judet.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.