Astazi, pentru 220.000 de adolescenti incepe admiterea in licee si scoli profesionale. Ministerul Educatiei si Cercetarii si-a propus ca nici in acest an vreun absolvent de gimnaziu sa nu ramana pe afara. Asa ca, in anul scolar 2002-2003, pentru acestia sunt pregatite 173.376 de locuri in liceu, si 108.750 – in scoli profesionale si de ucenici. Din totalul de 282.000 de locuri, Bucurestiul dispune de 17.396 de locuri in licee la cursuri de zi si seral si 7.290 in scolile profesionale si de ucenici. Capitala numara cu putin peste 20.000 de promovati, din care se inscrisesera pana ieri cam 19.000. Acestora li se adauga alti 1.600 din provincie, care doresc sa invete aici.
Provincia a creat cele mai multe probleme
Din cele constatate in vizita facuta la Liceul Bulgar din Capitala, unde s-a facut inscrierea candidatilor din provincie pentru unitatile de invatamant din Bucuresti, foarte multi candidati aveau fisele incomplete sau gresit completate, atat in spatiile destinate lor, cat si in cele rezervate profesorilor sau secretariatului. Astfel, foarte multi candidati au prezentat fise din care lipsea numarul de inregistrare, coduri lipsa sau de pe antet erau taiate unitatile de invatamant care nu faceau subiectul optiunilor candidatului.
Pentru a nu se repeta problemele de anul trecut, Inspectoratul Scolar General Bucuresti a dat o importanta deosebita acestui centru de inscriere, delegand nu mai putin de 15 consilieri care sa supervizeze corectitudinea completarii fiselor, pe langa cadrele didactice deja existente. -Stam de vorba cu ei, ii punem sa completeze chiar si de doua-trei ori <ciorna> fisei, si tot mai avem probleme-, ne-a precizat responsabilul acestei -delegatii- de consileri, inspectorul scolar Marin Iancu, din cadrul ISMB. -Au venit din toate judetele, indiferent de distanta: din Maramures, din Olt, din Bacau, din Valcea, din Teleorman-, a continuat Marin Iancu. Chiar daca multi dintre candidati ar fi trebuit sa se intoarca acasa pentru remedierea inexactitatilor, cei de aici au facut tot posibilul pentru a rezolva la fata locului problemele produse in scoala de provenienta.
Nici Bucurestiul n-a fost scutit de incurcaturi
Conducerea inspectoratului scolar al Capitalei a afisat pe site-ul ISMB lista cu absolventii bucuresteni in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, -dar s-au costat mai multe greseli, asa ca am fost nevoiti sa retragem aceasta ierarhie. Ea va fi din nou disponibila atunci cand vor fi eliminate toate erorile-, ne-a precizat inspectorul general-ajunct responsabil cu examenul de Capacitate si admiterea la liceu, Victoria Nicola.
-Cele mai frecvente greseli vizeaza calculul gresit al mediei claselor V-Vlll sau, daca aceasta a fost corect calculata, ea nu a fost inregistrata in fisa trasmisa ISMB. In unele cazuri, au fost inregistrati in fise elevi care nu au promovat Capacitatea sau care nici macar nu s-au prezentat la examen, lor fiindu-le totusi calculata si media de admitere-, a declarat Alexandra Dorgosan, departamentul de informatizare al ISMB. Cel mai nastrusnic calcul a fost in cazul unui elev care avea media de admitere 16.000.
O alta problema a fost necunoasterea faptului ca nu trebuia trecute codurile liceelor cu predare in limbile unor minoritati nationale de candidatii care n-au sustinut probele eliminatorii. Din aceasta cauza, zeci de absolventi de-a VIII-a au fost chemati de acasa, impreuna cu parintii, pentru a reface fisele de admitere.
In Capitala functioneaza patru licee cu predare in limbile unor minoritati nationale. Dintre acestea, doua sunt cu predare in limba germana – -Hermann Oberth- si -Alexandru Vlahuta-, unul in limba maghiara – -Ady Endre- – si unul in limba bulgara – Liceul Bulgar. In afara de elevii proprii, nu multi absolventi apartinand minoritatilor nationale au optat pentru aceste licee.
Astfel, la liceul cu predare in limba maghiara **Ady Endre** s-au inscris si au sustinut in perioada 28-30 iunie testul de limba materna cinci absolventi de gimnaziu.
Potrivit declaratiei directorului Liceului Bulgar, Gheorghe Pop, 13 candidati s-au inscris pentru testul de limba, acesta fiind promovat de toti.
Pe langa acestea, mai exista cateva cu predare in limbi internationale – spaniola, franceza, engleza.
Criteriile de departajare
In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, ei vor fi departajati de calculator folosind urmatoarele criterii, in ordine – media generala obtinuta la examenul de Capacitate; media obtinuta la proba de Limba si literatura romana; media obtinuta la proba de Matematica; media obtinuta la proba de limba materna, respectiv nota de la testul de limba materna in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.
In cazul in care, la o unitate de invatamant, pe ultimul loc exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere si toate celelalte medii amintite egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata.