Home Social Adrian Nastase resuspenda adoptiile internationale

Adrian Nastase resuspenda adoptiile internationale

DISTRIBUIŢI

Primul-ministru s-a tinut de cuvant, atunci cand a promis ca, pentru orice hotarare judecatoreasca proadoptii internationale, Guvernul va adopta o noua hotarare de Guvern – saptamanal, daca este cazul – pentru stoparea temporara a acestora. Conform acestei promisiuni – facuta vineri, 28 septembrie, cu ocazia blocarii unei sentinte a Curtii de Apel, care dadea castig de cauza unei fundatii pentru protectia copilului, acreditata sa intermedieze adoptii internationale -, premierul Adrian Nastase a declarat, sambata, la teleconferinta cu prefectii, ca Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta pentru suspendarea temporara a adoptiilor internationale.

-Fabrica de ordonante- a primului-ministru

Premierul a recunoscut ca era nevoie de adoptarea unei ordonante de urgenta in acest sens pentru ca decizia, anterioara, a Curtii de Apel Bucuresti, de respingere a suspendarii adoptiilor internationale a fost -corecta-.

-Evaluarea mea anterioara cu privire la punctul de vedere al Curtii de Apel Bucuresti, de permitere a adoptiilor intenationale, nu a fost corecta pentru ca se baza pe o informare incompleta-, a spus Nastase.

Nastase a precizat ca, initial, legea permitea adoptiile internationale si Guvernul a decis ca nu doreste sa continue adoptiile internationale, care puteau eluda legea. El a adaugat ca, din pacate, Comitetul pentru adoptii internationale s-a grabit sa emita un ordin de suspendare a adoptiilor internationale, iar, la o actiune in Justitie, Curtea de Apel a decis ca adoptiile nu puteau fi suspendate numai pe baza unui ordin al comitetului si ca este necesara o lege in acest sens.

Astfel, Guvernul a fost nevoit sa emita o noua ordonanta de urgenta pentru suspendarea adoptiilor internationale. -Daca comitetul nu dadea nici un ordin, Guvernul nu mai era nevoit sa emita o ordonanta de urgenta pentru ca adoptiile erau incetinite, blocate-, a adaugat Nastase.

Potrivit lui Nastase, ordonanta de urgenta stabileste suspendarea adoptiilor internationale pe o perioada de 12 luni pentru a reglementa acest domeniu, in sensul -opririi operatiilor mercantile-.

Organizatiile neguvernamentale au o pozitie diferita

-Este o grava eroare, daca nu un abuz-, precizeaza Vasile Marcu, presedintele Fundatiei Universitare pentru Kinetoterapie, din Oradea. -Din ce se observa pana in prezent, se pare ca masura luata este – de fapt – contra vinderii copiilor, asa cum au fost destule cazuri pana la stoparea acestui tip de adoptii. Dar, in conditiile in care nu se aplica intru totul litera legii, nu este vina celor care se ocupa cu acest mod de protectie a copilului, ci a celor pusi sa o aplice. Totodata, trebuie sa recunosc ca Autoritatea pentru Protectia Copilului si Adoptie este cea mai buna formula de institutie in domeniu, creata din *90 si pana in prezent. Dar ar trebui lasata sa si lucreze… O alta problema este cea a lipsei de armonie intre legislatia noastra si cea europeana-, a conchis Vasile Marcu.

Dr. Ana Muntean, presedintele Societatii pentru Copii si Parinti din Timisoara, are o pozitie asemanatoare, considerand ca -orice copil lipsit de parinti nu-si poate gasi locul decat intr-o familie si in nici un caz intr-o institutie de ocrotire sociala-. In ceea ce priveste legislatia, presedintele SCOP este foarte transant: -Practic, fosta ordonanta de Guvern, prin care se reglementau adoptiile, stipula foarte clar colaborarea cu institutiile in domeniu din tarile in care ajungeau copiii romani. Dar nu au fost aplicate prevederile acestei ordonante. Si asa s-a ajuns in situatii de desfacere a adoptiei, in Belgia, de exemplu-. Dr. Ana Muntean este de parere ca adoptiile reusite sunt o intamplare, dar acest lucru se intampla peste tot in lume, in situatia in care nu exista cadre specializate, care sa poata tine cont de toate datele problemei. -Nu trebuie sa tai sansa copilului de a avea o familie. Oprirea temporara a adoptiilor pana la o noua reglementare ar fi binevenita, cu conditia ca moratoriul sa aiba un sfarsit cat mai apropiat-, spune presedintele SCOP. Precizam ca respectiva organizatie neguvernamentala nu are ca obiect si adoptiile internationale.

-Este o greseala stoparea acestei categorii de protectie sociala a copilului, mai ales in cazul copiilor cu nevoi speciale-, precizeaza si Rodica Matusa, presedintele Asociatiei -Speranta-, din orasul Constanta. -Asociatia noastra a facilitat multe adoptii internationale, mai ales pentru copiii cu nevoi speciale (suferinzi de HIV, retard psihic, probleme locomotorii). Copiii au ajuns in SUA si Italia si asociatia noastra are un control permanent; cel putin o data la sase luni, suntem contactati de medicii de familie din tarile respective, in grija carora sunt micutii, primind detalii asupra evolutiei lor, cat si a mediului in care traiesc. Trebuie sa recunoastem cu totii ca mai greu gasesti in Romania o familie care sa fie dispusa sa accepte un asemenea copil, decat in strainatate-, afirma presedintele Asociatiei -Speranta-.

Si totusi exista un proiect de lege privind o metodologie moderna a adoptiilor…

Vechiul sistem al acordarii de puncte acordate familiilor care doreau sa adopte, prevazut in HG 506/1999, poate fi inlocuit cu unul nou, pentru ca el exista. Numai ca zace intr-un sertar de la ANPCA inca din primavara acestui an, dupa cum ne-au precizat surse din Guvern. In schimb, premierul nu vrea sa auda de acest proiect legislativ. Motivele nu ne sunt cunoscute, desi actul respectiv constituie motiv de inspiratie pentru unii, care si-ar fi dorit sa fie -parintii- acestui proiect legislativ.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.