Home Social Adultii vor intra in… reciclare!

Adultii vor intra in… reciclare!

DISTRIBUIŢI

Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (pentru ca exista o asemenea institutie inca din 1999…) afirma – in conformitate cu Legea 132/1999, modificata si completata de actualul guvern – ca formarea profesionala a adultilor constituie o prioritate nationala, o conditie pentru dezvoltarea resurselor umane si pentru asigurarea mobilitatii fortei de munca.

Desi a fost elaborata inca de acum trei ani, rezultatele nu prea s-au vazut din cauza ca procesul de formare profesionala continua a adultilor din Romania nu a intrat pe fagasul impus de Uniunea Europeana, in concordanta cu legislatia si practicile europene.

Ca atare, referitor la Ordonanta Guvernului 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei si Cercetarii, impreuna cu Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor, au incercat – abia acum… – sa impuna partenerilor sociali Normele metodologice pentru aplicarea acestei ordonante.

Totodata, Legea 132/1999 a suferit modificari esentiale, clarificatoare in ceea ce priveste organizarea si functionarea CNFPA.

De asemenea, prin proiectul de hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea OG 129/2000 se urmareste stabilirea cadrului organizatoric in care se realizeaza autorizarea furnizorilor de formare si atributiile diferitelor structuri implicate in aceasta activitate.

Organizarea formarii profesionale

Potrivit proiectului de hotarare privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea OG 129/2000, furnizorii de formare profesionala – denumiti si -furnizori de formare- – sunt prestatori de servicii in formare, persoane juridice de drept public sau privat sau persoane fizice, care au prevazut in actul de infiintare sau – dupa caz – in autorizatia pentru desfasurarea unor activitati independente activitati de formare profesionala.

Furnizori de formare profesionala pot fi si centrele de formare profesionala cu sau fara personalitate juridica infiintate, potrivit legii, de persoane juridice de drept public sau privat, precum si de filialele fara personalitate juridica ale furnizorilor de formare profesionala.

Programele de formare profesionala pot fi organizate de formatorii respectivi pentru ocupatiii cuprinse in Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR), precum si pentru competente profesionale comune mai multor ocupatii.

In situatii deosebite, cu aprobarea CNFPA, furnizorii de formare care solicita autorizarea pot propune programe de formare profesionala pentru grupari de ocupatii care permit folosirea unei programe comune in proportie de minimum 70%. In acest caz, furnizorii de formare achita o singura data taxa de autorizare, prevazuta la art. 26 din OG 129/2000.

Programele de formare profesionala prin care se realizeaza calificarea sau recalificarea adultilor se vor organiza pentru calificarile cuprinse in Registrul National al calificarilor.

Cine poate organiza cursuri de formare?

In prinicipiu, oricine… Numai ca, potrivit Normelor metodologice, sunt supusi autorizarii numai furnizorii de formare care doresc sa elibereze certificate de calificare sau de absolvire cu recunoastere nationala. Ceilalti pot organiza programe de formare finalizate cu documente de absolvire proprii, care nu vor fi recunoscute decat in respectiva institutie, si nu pe plan national.

Singura institutie abilitata in coordonarea activitatii de autorizare a furnizorilor de formare este CNFPA, astfel incat aceasta activitate sa se desfasoare unitar in intreaga tara. Acest consiliu poate infiinta comisii de autorizare a furnizorilor de formare profesionala la nivel judetean, respectiv la nivelul Capitalei, centralizeaza datele cu privire la aceste comisii si elaboreaza si transmite instructiuni.

Totodata, CNFPA semnaleaza MMSS, MEC si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, asociatiilor patronale si organizatiilor sindicale deficientele constatate in activitatea comisiilor de autorizare.

In componenta comisiilor de autorizare vor exista reprezentanti din MMSS, MEC, ANOFM, precum si reprezentanti ai organizatiilor sindicale si patronale la nivel judetean, care vor fi neaparat persoane cu experienta in domeniul formarii profesionale.

Organizatiile patronale si sindicale la nivel national stabilesc prin consens organizatiile care vor fi incluse in comisiile de autorizare la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti.

Evaluarea si certificarea formarii profesionale

Examenele de absolvire sustinute de participantii la programele de formare profesionala se organizeaza conform Metodologiei certificarii de formare profesionala a adultilor, care va fi elaborata in CNFPA, si va fi aprobata in maximum 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentelor Norme metodologice, prin ordin comun al ministrului muncii si ministrului educatiei.

Totodata, certificatele de calificare sau absolvire cu recunoastere nationala vor fi imprimate pe hartie speciala, avand elemente de securizare, si au acelasi regim cu al actelor de studii. Cheltuielile pentru tiparirea certificatelor de calificare profesionala si de absolvire sunt suportate de MMSS.

Procedura de evaluare si certificare a competentelor obtinute pe alte cai decat cele formale prevazute in OG 129/2000 se elaboreaza de Consiliul pentru Standarde Ocupationale si Atestare, in colaborare cu CNFPA, si se aproba in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a prezentelor Norme, prin ordin comun al ministrului muncii si al ministrului educatiei.

Cheltuielile societatilor cu pregatirea profesionala a salariatilor sunt cheluieli deductibile la calculul profitului impozabil.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.