Home Social -Afacerea Vacaresti- a intrat in linie dreapta

-Afacerea Vacaresti- a intrat in linie dreapta

DISTRIBUIŢI

-Curentul- semnala, la sfarsitul anului trecut, ca Executivul a emis Hotararea nr. 1223/2001, prin care se aproba trecerea din domeniul public al statului si din administrarea Companiei Nationale Apele Romane SA, in domeniul privat al statului, a terenului aferent obiectivului de investitii -Acumularea Vacaresti-, situat in municipiul Bucuresti, sectorul 4, si a lucrarilor de gospodarire a apelor existente. Astfel, a fost mandatat Ministerul Apelor si Protectiei Mediului sa initieze, in numele CN Apele Romane SA, procedurile de constituire a unei societati comerciale cu capital mixt, de stat si privat. -Curentul- arata ca actul normativ ascunde o serie de nereguli.

200 de hectare pentru Royal Romania Corporation SA

In nota de fundamentare a hotararii respective se precizeaza ca firma australiana Global Business Enterprises Ltd, reprezentata de Tony Mikhael, va investi in construirea unui complex cultural-sportiv, devenind astfel asociatul statului roman in noua societate mixta. Dar Hotararea nr. 1223/2001 nu a tinut cont ca fostii proprietari revendicau in zona diferite suprafete de teren. In prezent, sunt peste 30 de actiuni in instanta pentru anularea acestui act normativ.

Ministrul apelor si protectiei mediului, Petru Lificiu, declara saptamana trecuta ca -nu s-a constituit societatea mixta cu firma australiana, pentru cele 198 de hectare de la Acumularea Vacaresti- si ca -mai sunt alte firme puternice interesate sa investeasca in aceasta zona-. Afirmatiile ministrului Lificiu sunt cel putin inexacte, deoarece deja s-a intocmit acordul de constituire al viitoarei societati comerciale pe actiuni cu firma australiana, reprezentata de catre Tony Mikhael.

Noua societate mixta pe actiuni se va numi Royal Romania Corporation SA si va avea sediul social pe strada Ernest Djuvara nr.18, sectorul 6, Bucuresti. Capitalul social al firmei va fi impartit in actiuni de 100 de dolari, astfel incat 51% sa-i apartina lui Tony Mikhael, iar restul de 49% sa fie detinut de statul roman, prin CN Apele Romane SA. Investitorul australian va fi obligat sa subscrie si sa vireze in numerar 30% din capital la constituirea societatii, iar restul de 70% in termen de noua luni de la inmatricularea societatii la Registrul Comertului.

Royal Romania Corporation SA va fi condusa de un Consiliu de Administratie format din trei administratori, dintre care doi numiti de Tony Mikhael si unul numit de MAPM, si se va constitui pana la 5 septembrie 2002. Pana la aceasta data, trebuie indeplinite o serie de conditii, printre care deschiderea Cartii Funciare la Biroul de Carte Funciara de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, intocmirea de catre Tony Mikhael, pe cheltuiala sa, a proiectului tehnic de executie a investitiei, impreuna cu studiul de fezabilitate. Totodata, investitorul australian va trebui sa finalizeze studiile geotehnice si de fezabilitate asupra terenului si constructiilor si numai daca rezultatul acestor studii va permite realizarea proiectului.

Tony Mikhael va trebui sa puna la dispozitia partii romane o -scrisoare de garantie bancara irevocabila in favoarea Ministerului Mediului, pentru suma de 250 milioane de dolari, eliberata de o banca de prim-rang- care -sa fie activitata de catre Ministerul Mediului in cazul neindeplinirii obligatiilor lui Tony Mikhael fata de CNAR sau fata de Ministerul Mediului-.

Obligatii si conditii pentru… incredintare directa

Potrivit acordului de constituire, statul roman prin mandatar si reprezentantul acestuia – CN Apele Romane SA, se obliga ca la constituirea societatii sa aporteze in natura, la capitalul social, dreptul de proprietate asupra terenului si constructiilor, liber de sarcini sau servituti, in valoare conforma evaluarii expertului tehnic. De asemenea, CNAR -se obliga sa puna la dispozitia lui Tony Mikhael sau persoanelor nominalizate de acesta intreaga documentatie necesara realizarii demersurilor din acest acord- si -sa permita, totodata, specialistilor contractati de Tony Mikhael accesul pe amplasament, pentru realizarea demersurilor din prezentul acord-.

Tony Mikhael se angajeaza prin contract ca -nu va gaja sau instraina si nu va determina, prin votul sau ca actionar in societate, sa fie gajate sau instrainate terenul sau actiunile societatii in vreun fel pana la finalizarea proiectului-.

Acest acord inceteaza de drept in momentul in care -este adoptata orice hotarare de Guvern, ordonanta, lege sau alt act normativ prin care statul roman sa dispuna in alt fel de teren sau prin care se schimba personalitatea juridica a vreuneia dintre parti ori in orice alta modalitate de fapt sau de drept prin care este afectat proiectul-. Practic, Tony Mikhael va beneficia de cele 198 ha de la Acumularea Vacaresti cu sprijinul Guvernului, care pur si simplu ii ignora pe fostii proprietari. Urmeaza ca directorul general al CNAR, Costica Sofronie, si ministrul mediului, Petru Lificiu, sa-si puna semnatura la constituirea societatii Royal Romania Corporation SA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.