Home Social Află în care zonă a țării se află cei mai mulți bolnavi...

Află în care zonă a țării se află cei mai mulți bolnavi de diabet

DISTRIBUIŢI

 

 

Peste 1,7 milioane de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet și vor dezvolta boala în următorii zece ani dacă nu iau măsuri, cele mai mari probleme fiind în zona de sud a țării, relevă datele unui studiu național prezentat, miercuri, la Sibiu.

 

 

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, medicul Maria Moța, a prezentat, într-o conferință de presă, rezultatele finale ale Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), potrivit căruia prevalența diabetului zaharat în România, respectiv numărul de cazuri raportate la o sută de locuitori, este de 11,6 la sută, ceea ce situează țara pe locul doi în Europa, după Turcia, care are o prevalență de 14,85 la sută.

 

Același studiu a relevat faptul că 1.752.000 de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-și proteja sănătatea.

 

 

Studiul a fost realizat pe cele opt regiuni istorice ale României, în zona de sud a țării, în care au fost incluse județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ialomița, înregistrându-se cele mai mari probleme, prevalența diabetului zaharat fiind de 13,39 la sută.

 

Urmează în topul național județul Ilfov, cu o prevalență de 12,79 la sută, urmat de regiunile nord-est cu o prevalență de 12,38 la sută, sud-vest cu 12,1 la sută, nord-vest cu 11,69 la sută și sud-est cu 10,44 la sută.

 

La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalență de 9,99 la sută și Banatul cu 8,2 la sută.

 

 

„Pentru mine a fost o surpriză acest lucru pentru că știam că în aceste regiuni se consumă foarte multe grăsimi saturate și mă așteptam la alt rezultat. E posibil însă ca în aceste zone să

 

fie nivelul de educație mai ridicat, să fie mai multă siguranță pe stradă sau mai multe locuri amenajate pentru sport în aer liber sau bazine de înot pentru a face mișcare. Nu am găsit încă nicio explicație a acestor date, însă urmează să analizăm în detaliu rezultatele studiului”, a declarat Maria Moța.

 

Aceasta a afirmat, de asemenea, că există o „creștere epidemică a numărului de cazuri de diabet în ultimii ani și creșterea nu s-a oprit”, fiind necesară intervenția populației asupra a ceea ce specialiștii numesc „factori modificabili”, între care sedentarismul și consumul de alcool și țigări.

 

Maria Moța a adăugat că în România există 921 de medici diabetologi, însă distribuirea lor nu este unitară, cele mai deficitare în specialiști și cabinete de profil fiind județele din sud, unde există cele mai mari probleme cu diabetul zaharat.

 

 

Studiul PREDATORR a fost realizat în anul 2013 pe un eșantion de trei mii de persoane cu vârsta între 20 și 79 de ani care aparțin de 101 medici de familie, aleși aleatoriu dintre cei care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

 

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, la nivel global se depistează un nou caz de diabet la fiecare trei secunde, iar la fiecare șase secunde un om moare din cauza acestei boli, în anul 2013 fiind înregistrate 5,1 milioane de decese în lume din cauza diabetului zaharat.

 

Peste 700 de medici specialiști din țară și străinătate participă, începând de miercuri, la Sibiu, la cea de-a 40-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.