Sunt greu de inteles motivele pentru care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, institutia care gestioneaza banii sistemului, porneste cu microfonul prin spitale. Sub paravanul monitorizarii activitatilor medicale, functionarilor CNAS le-a venit ideea unui sondaj in randul pacientilor, care vor descrie calitatea actului medical. De remarcat ca sondajele sunt adevarata apa de ploaie in ochii autoritatilor, credibilitatea declaratiilor neputand fi probata cu acte.
Monitorizare, prin pierdere de vreme
-Noi nu vorbim de pacienti, ci de asigurati. Atata vreme cat asiguratul plateste pentru a beneficia de servicii medicale, noi, la randul nostru, trebuie sa ne asiguram ca sunt respectati parametrii de calitate ai actului medical-, ne-a declarat Aurel Marin Papadiuc, directorul Directiei Relatii Publice din CNAS. Programul de monitorizare a activitatii medicale se deruleaza la nivel national, iar coordonatorul intregii actiuni este medicul-sef al Casei, doctorul Emilian Imbri. Astfel, angajatii caselor de asigurari au primit o sarcina de serviciu in plus, si anume au obligatia de a intervieva un asigurat internat in unitatile spitalicesti.
Problema este ca, indiferent de multumirea sau nemultumirea afisata de intervievat, declaratiile sale nu au nici o valoare. Edificatoare in acest sens este fisa medicala a fiecarui internat, in care se insereaza diagnosticul, medicamentele si manevrele medicale de care a beneficiat – in functie de toate acestea se calculeaza costurile perioadei de internare. Pe de alta parte, managerul spitalului primeste un buget global, il calculeaza in functie de necesitatile reale ale unitatii, dar, in acelasi timp, are obligatia de a-l fundamenta pe articole. In plus, casele de asigurari organizeaza controale periodice, care trebuie sa constate modul in care au fost cheltuiti banii si, in functie de rezultatul controalelor, se aplica sau nu restrictii financiare. In cazul in care pacientul constata ca asistenta medicala acordata a fost defectuoasa, el se poate adresa, eventual, pentru reclamatii, Colegiului Medicilor.
Iata de ce, in conditiile date, actiunea CNAS poate fi considerata, cel mult, un moment de divertisment pe care si l-a acordat doctorul Imbri, pentru care insa sunt pusi sa munceasca in plus angajatii retelei de asigurari.
-Pacientul anonim-
In judetul Neamt, de pilda, a fost declansata actiunea -pacientul anonim-. Autorii programului, dand dovada de multa imaginatie in -codificarea- unor sarcini de serviciu, nu fac altceva, de fapt, decat sa execute ordinele primite de la CNAS.
Astfel, in conformitate cu ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, privind monitorizarea activitatii medicale din unitatile spitalicesti, conducerea CJAS Neamt va alege cate un pacient din fiecare sectie care sa-si exprime opinia si, dupa caz, nemultumirea cu privire la tratamentul medical si uman care i s-a aplicat. Pacientul ales trebuie sa-si dea consimtamantul cu privire la informarea modului in care se desfasoara activitatea medicala in unitatile spitalicesti. De asemenea, nemultumirile trebuie aduse la cunostinta conducerii CJAS, in scris.
CJAS isi ia angajamentul ca numele -colaboratorului- nu va fi divulgat persoanelor reclamate si ca nimeni din sectie nu va sti scopul -vizitei-.
Actiunea poarta numele de -pacientul anonim- si are ca scop imbunatatirea actului medical si a serviciilor prestate de catre cadrele medicale. -Suntem direct interesati de modul in care asiguratii nostri sunt bine si prompt tratati in cele 90 de sectii de spital existente in judet. Vrem sa aflam daca li se vorbeste civilizat, daca li se cere ceva pentru a fi internati sau tratati. In cazul in care ni se aduc la cunostinta aspecte negative care tin de medici, vom apela la mijloace de sanctionare a acestora prin Colegiul Medicilor sau Consiliul de Administratie al unitatii-, a afirmat doctorul Ioan Lazar. El a mai precizat ca a adus la cunostinta tuturor directorilor de spitale demararea programului -pacientul anonim-.
Medicii nu se sperie
Speriati de ideea ca fiecare miscare va fi -inregistrata-, medicii, asistentii si infirmierii din spitale se vor comporta exemplar cu bolnavii internati?
Desi directorul CJAS, doctorul Ioan Lazar, a precizat ca toti directorii de spitale din judet au fost anuntati de actiunea -pacientul anonim-, directorul Spitalului Municipal Roman nu a fost pus inca la curent cu aceasta modificare: -Dupa cum am precizat si cu alte ocazii, nu avem nimic de ascuns. Nu cred ca acest lucru va schimba cu ceva modul de desfasurare a activitatii cadrelor medicale. In mod sigur vor exista multi pacienti nemultumiti, in primul rand de aparatura existenta in spital, iar acest lucru nu poate decat sa ne ajute. Cei de la CJAS ne vor da bani si pentru achizitionarea aparaturii necesare desfasurarii unei activitati medicale de cat mai buna calitate. Actiunea nu ne sperie catusi de putin!-.