Home Social Agentii de munca temporara, -in paine- de la 1 iunie

Agentii de munca temporara, -in paine- de la 1 iunie

DISTRIBUIŢI

Agentul de munca temporara este de fapt un angajator care negociaza forta de munca a salariatilor sai in prestarea de diverse activitati, solicitate de persoane juridice sau fizice, si care nu au interesul de a angaja personal cu contract individual de munca pentru activitatile respective, din diverse motive; perioada activitatilor este prea scurta sau nu intra in posibilitatile interne, nu dispun de personal calificat etc.

Angajatul agentului de munca temporara are contract individual de munca pe perioada nedeterminata si negociaza salariul doar cu agentul sau. Indiferent de zilele in care este efectiv ocupat, salariatul va primi un salariu fix sau variabil – in functie de lucrarile pe care le efectueaza, dar si in functie de clauzele contractuale sau contractele suplimentare pe care le incheie cu agentul sau, pe langa cel de baza.

Dat fiind ca termenul prevazut in Codul muncii pentru aparitia actului normativ privind autorizarea agentilor de munca temporara se apropie de sfarsit, in aceasta saptamana partenerii sociali – sindicate, patronate si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale – se vor intalni pentru finalizarea metodologiei si a normelor de aplicare a acestei hotarari de guvern.

Dar, pana atunci, este bine de stiut ca, in vederea autorizarii, agentul de munca temporara trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

– sa desfasoare in exclusivitate (obiect unic de activitate) activitatea de punere la dispozitia utilizatorului a fortei de munca;

– sa dispuna de o structura organizatorica si de personal calificat, capabila sa verifice abilitatile profesionale ale solicitantilor, specificate in CV-urile aferente, si sa faca selectia fortei de munca solicitate de utilizator;

– sa dispuna de baza materiala si logistica pentru constituirea bazelor de date aferente desfasurarii activitatii;

– sa constituie o garantie financiara necesara protejarii drepturilor salariale in conditiile neonorarii de catre utilizatori a obligatiilor ce le revin.

In ce priveste ultimul criteriu, garantia financiara va fi de fapt mult-discutatul fond de garantare a salariilor. Cuantumul acestei garantii va fi negociat de partenerii sociali.

Autorizarea agentului de munca temporara se face de catre MMSS, controlul si urmarirea activitatii acestuia se face prin Inspectia Muncii.

Autorizatia se reinnoieste periodic, pe perioade succesive de cate doi ani, in urma reanalizarii modului in care au fost indeplinite criteriile. Autorizatia initiala se acorda pentru un an.

In conditiile in care agentul de munca temporara nu mai intruneste criteriile de autorizare sau se constata alte abateri de la legislatia in vigoare, autorizatia poate fi suspendata sau retrasa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.