La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul turismului, Dan Matei Agathon, propunea destituirea conducerii de la SC Eforie SA pentru problemele privind cazarea turistilor. La doar cateva zile, s-a constatat ca agentiile de turism erau vinovate de imbulzeala de la hoteluri, din cauza ca nu contractasera in timp util locurile de cazare.
Corpul de Control si Audit al Ministerului Turismului a constatat, in urma verificarilor efectuate la SC Eforie SA, ca mai multe agentii de turism din tara nu au respectat clauzele contractuale, valorificand bilete pe care nu le-au rezervat in timp util si nu le-au achitat, fapt pentru care zeci de turisti au asteptat ore in sir sa fie cazati.
Ministerul Turismului va ancheta agentiile ATT Slatina, BTT Targoviste, Conmas Dacia si Ploutos Bucuresti, Galtour si Hobby Tour din Galati, Happy Tour Brasov, in vederea stabilirii modului de desfasurare a activitatii proprii, cu propunerea de suspendare a licentelor si brevetelor din turism si analiza infractiunii de delapidare, prin folosirea banilor incasati nevarsati la SC Eforie SA.
Conform unei anchete desfasurate de Oficiul de Protectie a Consumatorilor in data de 1 august, s-a constatat ca la hotelurile Bran, Brad, Bega, Union si Vraja Marii s-au prezentat in plus 102 persoane fata de numarul de locuri maxim de cazare, cu bilete de odihna emise de catre agentiile de turism Conmas Dacia, Donaris si Ploutos din Bucuresti, Cristianul si Happy Holiday Brasov, SC Doel Company, Agentia Mamaia Tours Constanta, Euro Turism Barlad, Galtour si Hobby Tour Galati, Turism Briant Buzau.
Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale a emis, pentru perioada 27 iulie – 14 august, 153 de locuri peste contractul prevazut cu SC Eforie SA, provocand societatii un prejudiciu minim de 720,4 milioane de lei, iar multe bilete au fost utilizate de alti beneficiari decat cei nominalizati pe bilet. Ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale de catre agentiile de turism, SC Eforie SA a fost pusa in situatia dublarii primirilor peste capacitatea de cazare. Toti turistii sositi peste contract au fost redistribuiti catre alte unitati de cazare, in unele situatii, societatea suportand contravaloarea biletelor sau a diferentelor de confort.
Corpul de Control al Ministerului Turismului a analizat si situatia ivita la hoteluri Mercur-Minerva, Victoria, Metropol, Apollo, National, Caraiman, Complex Perla-Majestic din Mamaia, cand o parte dintre turistii sositi prin agentii nu au putut fi cazati.
Eugen Voineagu, inspectorul-sef al OPC Constanta, precizeaza ca agentiile de turism -Talaz Turism- SRL din Constanta si -Sind Romania- au emis cele mai multe bilete fara a rezerva locurile de cazare in timp util. Ministerul Turismului va analiza daca sunt intrunite elementele de suspendare a licentei de turism a Agentiei -Talaz Turism- si va dispune verificarea modului de desfasurare a activitatii de la Sind Romania. In cursul zilei de ieri, inspectorii OPC incercau sa gaseasca o solutie de cazare pentru 28 de famili sosite la Hotelul Caraiman din Mamaia prin intermediul Agentiei -Talaz Turism-.