Home Social AGERPRES aniversează 126 de ani de la înființare

AGERPRES aniversează 126 de ani de la înființare

DISTRIBUIŢI

AGERPRES aniversează 126 de ani de la înființare. Agenția Națională de Presă AGERPRES este prima agenție de presă din România.

Instituția s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română „Orient-Radio” — RADOR, Agenția Română de Presă — AGERPRES, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă AGERPRES.

La începutul anului 1889, la 27 martie (st. n.), a fost înființată prima agenție de presă ”românească, națională și autonomă”, având titulatura de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, din inițiativa ministrului de Externe de atunci, P.P. Carp.

Documentele oficiale care au stat la baza înființării primei agenții naționale de presă datează din zilele de 15/27 și 16/28 martie 1889, ambele conținând în mare aceleași înscrisuri.

Această instituție de presă funcționa în subordinea Ministerului Afacerilor Străine și avea datoria ”să transmită în străinătate știri privind România”, iar de acolo să primească și să difuzeze ”un serviciu exact și rapid al tuturor știrilor de interes general sau special pentru România”.

În 24 ianuarie/5 februarie 1889, ministrul de Externe al României, P.P. Carp, a cerut Direcțiunii Generale a Telegrafelor și Poștelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenției Telegrafice Române, care era în curs de organizare, o ”odae mare în casele ce le ocupă”. În aceeași zi, directorul general al telegrafelor și poștelor a luat măsurile cuvenite pentru ca, de la 1/13 aprilie, același an, ”să se pună la dispozițiunea noii agenții telegrafice române ce este în ajun a se înființa” spațiul solicitat. Practic, Agenția Telegrafică a României și-a început activitatea la 30 martie/11 aprilie 1889, când a expediat la Viena ”prima telegramă”, practic prima știre de presă. Primul director al Agenției a fost M. Brăneanu.

La 1 iulie 1905, a fost înființat serviciul comercial al Agenției Române.

În condițiile ofensivei germane, la sfârșitul anului 1916, Agenția Română a fost evacuată din Palatul Poștelor. Oficial, Ministerul de Externe anunța, la 2 noiembrie 1917, legația de la Paris că ”Agenția Română nu mai funcționează”.

La 16 iunie 1921 au fost puse bazele primei agenții naționale de presă în accepțiune modernă: Orient Radio RADOR. În 1926, Parlamentul României a aprobat Legea pentru reorganizarea și funcționarea societății RADOR — Agenție de informații telegrafice.

Regele Mihai a semnat, la 28 decembrie 1944, decretul-lege 657, privind modificarea legii și statutului Societății Orient Radio. Aceasta și-a schimbat denumirea în ”RADOR — Agenție de informații telegrafice”, iar durata de funcționare a agenției a devenit nelimitată.

După instaurarea puterii comuniste, Decretul 217 din 20 mai 1949 a consființit crearea AGERPRES și, totodată, a abrogat legea privind funcționarea RADOR.

La 8 ianuarie 1990, după Revoluția din decembrie 1989, a fost aprobat decretul-lege prin care AGERPRES devenea Agenția Națională de Presă ROMPRES și rămânea sub autoritatea statului.

În 2003, a fost aprobată Legea nr. 19 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă ROMPRES, conform căreia aceasta se organiza și funcționa ca instituție publică autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, independentă editorial, sub controlul Parlamentului.

Senatul și Camera Deputaților au adoptat la 15 aprilie și, respectiv, 24 iunie 2008, propunerea de modificare a legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă ROMPRES, prin care aceasta revenea la numele de AGERPRES.

În prezent, Agenția are corespondenți în toate județele țării, precum și în marile capitale europene.

Agenția Națională de Presă AGERPRES este afiliată la Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA) și este membru al Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE) (din 1995).

La 17 septembrie 2013, a avut loc rebrandingul AGERPRES, eveniment care a introdus atât schimbarea identității vizuale, cât și un nou format ce presupune dezvoltarea zonei multimedia, orientarea către mediul on-line, precum și conceptualizarea a ceea ce numim ”jurnalist complet”.

Cu acest prilej, a fost lansat noul site AGERPRES, www.agerpres.ro — cu o nouă identitate vizuală, noi platforme de comunicare online, precum și un nou slogan, care sintetizează perfect misiunea asumată a instituției: ”Actualizează lumea”.

Tot în 2013, la sfârșitul anului, AGERPRES a organizat, pentru prima dată în România, conferința Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE). Aflată la cea de a 22-a ediție, întâlnirea anuală a agențiilor de presă din Balcani s-a desfășurat la Sibiu, între 8 și 11 decembrie, și a avut ca temă „Conexiunea dintre social media și agențiile de presă”.

Lucrările celei de-a 22-a ediții a conferinței ABNA-SE organizată la Sibiu în perioada 8-11 decembrie, la care au participat Sofia K. Papadopoulou, redactor-șef al Secretariatului General al Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE), directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Alexandru Giboi, și directorul general al Agenției de Presă Bulgare — BTA, Maxim Minchev.

Totodată, Agenția Națională de Presă AGERPRES a preluat din 9 decembrie 2013, pentru un an, președinția Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE).

La 14 noiembrie 2014, directorul general al AGERPRES Alexandru Giboi a fost ales în funcția de secretar general al Asociației Agențiilor de Presă din Balcani și Sud-Estul Europei (ABNA-SE), iar la 25 noiembrie 2014, a fost ales membru al board-ului BSANNA — Asociația Agențiilor Naționale de Presă din zona Mării Negre.

Anul 2014 a reprezentat pentru Agenția Națională de Presă AGERPRES aniversarea a 125 de ani de existență.

Cu acest prilej, Agenția Națională de Presă a fost decorată, la 26 martie 2014, de Casa Regală a României cu distincția ”Nihil Sine Deo”. La 29 septembrie 2014, cei 125 de ani de activitate neîntreruptă a Agenției au fost sărbătoriți la Palatul Elisabeta, ceremonia desfășurându-se în prezența principesei Margareta și a principelui Radu.

Principesa Margareta și Principele Radu se fotografiază cu echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES, la evenimentul organizat de Casa Regală a României cu prilejul aniversării a 125 de ani de activitate a Agenției Naționale de Presă, la Palatul Elisabeta.

La 16 decembrie 2014, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a oferit directorului general al AGERPRES, Alexandru Giboi, o copie a actului de înființare a instituției de presă, precum și placheta MAE. Bogdan Aurescu a menționat că actul de înființare a Agenției Naționale de Presă este datat 16 — 25 martie 1889 și a făcut cunoscut faptul că printre beneficiarii informațiilor agenției, în acea perioadă, se numărau regele, președintele Consiliului de Miniștri și Ministerul Afacerilor Străine.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a oferit directorului general al Agenției Naționale de Presă, Alexandru Giboi, placheta MAE, la vernisajul expoziției de fotografie ‘Romania 25 Years After — 25 Years of Democracy”.

Agenția Națională de Presă AGERPRES a primit, la 19 decembrie 2014, Diploma Distincția Culturală, conferită în debutul festivității decernării Premiilor Academiei Române.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.