Valoarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă în anul 2011 s-a ridicat la peste 125.545.100 lei (aproximativ 30 milioane de euro), din care 105.373.700 lei (aproximativ 25 milioane de euro) numai pentru muncă nedeclarată, precizează Inspecția Muncii.
Inspectorii atrag atenția tuturor celor care se expun la riscuri acceptând să muncească fără a avea forme legale de angajare, oriunde ar lucra, în țară sau în străinătate.
"Neplata salariului sau faptul că angajatorii nu întocmesc lucrătorilor contracte individuale de muncă sunt cele mai frecvente încălcări ale legislației muncii pe care cetățenii le-au reclamat în cele peste 50.000 de petiții adresate inspectoratelor teritoriale de muncă și Inspecției Muncii, în anul 2011", potrivit unui comunicat de presă.
Inspectoratele teritoriale de muncă le vor răspunde celor care depun plângeri în maximum 45 de zile de la data înregistrării reclamației. IM atrage atenția că, pentru persoanele care lucrează fără forme legale nu există nici un fel de protecție în caz de accident de muncă și nici în caz de îmbolnăvire profesională iar perioada lucrată la negru nu constituie vechime în muncă.
"Astfel, la atingerea limitei de vârstă, persoana în cauză nu îndeplinește condiția de vechime pentru a beneficia de pensie. În caz de îmbolnăvire, persoana încadrată fără forme legale nu beneficiază de concediu medical plătit și, după caz, de pensie de boală sau handicap", mai precizează reprezentanții Inspecției Muncii.
Mihaela Iamandei