
Arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a explicat că proiect de hotărâre este făcut "în spiritul Legii 153 (din 2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor)", având în vedere că fațadele clădirilor sunt o problemă în București "și în România, în general".
"Cred că, într-o țară normală, nici nu ar fi nevoie de această lege, pentru că ține de bunul simț, până la urmă, de regimul proprietății, având în vedere că proprietarul este obligat să-și întrețină proprietatea și, inclusiv, fațada imobilului. Dar, având în vedere experiența post-decembristă a României, a fost necesară această intervenție, pentru a sublinia, de fapt, necesitatea de întreținere a fațadelor", a declarat, luni, arhitectul șef al Capitalei, care a subliniat că este vorba despre un proiect pilot, care se referă strict la imobilele de pe marile bulevarde din București, din zona centrală. "Aceste măsuri, în marea lor majoritate, sunt prevăzute în avizul de urbanism. Nu este o noutate, doar că nu se aplică. Acum există și suportul să se dea amenzi. ", a mai spus Pătrașcu, arătând că "este adevărat că va fi greu de aplicat acest regulament, după o perioadă în care fiecare a făcut ce a vrut pe domeniul public, iar fațada este pe domeniul public, chiar dacă este aliniată, dacă este retrasă în curte sau nu".
Proiectul de hotărâre al regulamentului de intervenție cu privire la reabilitarea fațadelor se află în dezbatere publică până la 24 mai.
Amenzile stabilite de regulament pentru nerespectarea acestor prevederi sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Regulamentul mai stabilește ca proprietarii care nu contractează proiectarea și executarea lucrărilor de intervenție în condițiile legii vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei, acestea fiind, de altfel, cele mai mari sancțiuni prevăzute de regulament.
Irina Tracy