Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat că 14 federații sportive "au probleme" cu listele candidaților de la sesiunea specială a bacalaureatului, urmând să se stabilească dacă, în cazul a 294 de candidați, calendarul activităților nu le permitea să dea examenul în sesiunea normală.
Ministerul Educației a demarat deja o anchetă privind listele, pentru a afla câți dintre acești candidați "au competiții sau loturi lărgite" în perioada în care vor da bacalaureatul majoritatea elevilor, a precizat ministrul..
Pop a mai spus că situația la bacalaureat a elevilor nu va fi afectată de această anchetă și că verificările vor viza și eventuale cazuri de candidați trecuți pe listele unor federații deși ei nu ar practica vreun sport.
Sesiunea specială a bacalaureatului, care a declanșat controverse după ce reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) s-au declarat surprinși de numărul mare al celor aproape 900 de candidați, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidați și o promovabilitate de 99%, față de 35% anul acesta.
Verificările referitoare la listele de anul acesta au început după ce președintele COSR, Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare al candidaților, precizând că la Centrele Naționale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat, mult mai mic decât cel al elevilor înscriși în sesiunea specială – 880.
Mai mult, COSR a solicitat Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (ANST) și Ministerului Educației, vineri, demararea unei investigații privind numărul candidaților, demersul venind după ce a fost făcută publică promovabilitatea înainte de contestații, 34,2%, de trei ori mai mică decât cea din 2011.
În replică, Ministerul Educației a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanții ministerului, doar 47 dintre candidații de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de învățământ, restul fiind la cele sportive.
Altfel spus, grosul participanților a fost format din candidați competitori la parașutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, călărie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, hochei pe gheață, hochei pe iarbă, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate tradițional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, natație, pentatlon modern, orientare sportivă, polo, patinaj, rugby, radioamatorsism, schi-biatlon, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv, volei și karting, conform precizărilor făcute de minister, înainte de examen, pe baza listelor de înscrieri.
"Candidații care sunt competitori la concursuri sportive au fost înscriși pe baza listelor oficiale trimise de 64 de federații sportive și semnate de președinții și secretarii acestor foruri", a declarat, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației.
Potrivit secretarului de stat, contestarea numărului mare de candidați determină însă Ministerul Educației să demareze o verificare internă legată de modul de înscriere. "Datele primite de la federații nu le putem verifica. Acestea sunt semnate, asumate și trimise la noi de către federații. Vom verifica, în schimb, modul de înscriere, mai precis cum au fost procesate datele din liste, pentru nu a se fi strecurat eventuale erori", a spus Fedorca, înainte ca Pop să confirme demarea anchetei.
Tot la sesiunea specială de anul acesta, din examen au fost eliminați 25 de candidați, care au fost prinși având asupra lor fițuici sau telefoane mobile, potrivit reprezentanților ministerului.
"Tentativa de fraudă a fost descoperită atât cu ajutorul camerelor de supraveghere din sălile de examen, cât și cu cel al profesorilor supraveghetori care și-au făcut datoria", a informat Ministerul Educației.
În 2011, la sesiunea specială pentru participanții la olimpiade și competiții internaționale, în sălile de examen nu au fost instalate camere de supraveghere.
Sindicatele cer USL probe scrise diferențiate la bacalaureat, începând din 2013
Federațiile sindicale din învățământul preuniversitar cer USL modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferențiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut.
"Reglementarea vine în întâmpinarea dorințelor elevilor, ale părinților acestora și ale cadrelor didactice, care au militat pentru susținerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învățământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesați să le studieze și nici nu aveau cum, având în vedere profilul unității de învățământ", se arată într-o scrisoare deschisă adresată USL și președinților PSD și PNL, Victor Ponta și Crin Antonescu, de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației "Spiru Haret" și Federației Educației Naționale (FEN).
Sindicaliști spun că introducerea bacalaureatului diferențiat, prevăzută în Legea educației naționale nr. 1/2011, este "una dintre puținele reglementări benefice sistemului" din acest act normativ. Reglementarea, însă, nu va putea fi aplicată, conform aceluiași act normativ, decât din 2016, respectiv începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2012-2013, subliniază sindicaliștii.
"Pentru anul acesta, nu mai poate fi operată modificarea, pentru că nu poți schimba regulile în timpul jocului. Sperăm, însă, că va fi făcută pentru a intra în vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidaților de la bacalaureat să li se acorde șanse egale. Modificarea trebuia operată din timp, dar cu Funeriu nu s-a putut discuta. În mandatul lui, a fost un monolog", a declarat președintele FEN, Constantin Ciosu.
Conform Legii educației naționale, cele două probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la bacalaureat sunt diferențiate în funcție de profil și filieră. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretică, acestea sunt matematică și probă transdisciplinară din științe (fizică, chimie, biologie). Elevii de la profilul umanist din filiera teoretică ar urma să dea o probă la o limbă de circulație internațională și o probă transdisciplinară din geografie, istorie, științe socioumane. Pentru filiera tehnologică, vor fi o probă scrisă disciplinară specifică profilului și una transdisciplinară specifică domeniului de pregătire, iar pentru filiera vocațională – o probă practică sau scrisă, după caz, specifică profilului ori specializării și o probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării.
"Apreciem că se impune, în regim de urgență, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, prin aplicarea, începând cu anul 2013, a prevederilor art. 77 alin. (4) referitoare la proba scrisă E, astfel încât, pe lângă proba scrisă comună de Limba și literatura română (și, eventual, proba scrisă la Limba și literatura maternă), să existe și probe scrise diferențiate în funcție de profil și filieră. Apreciem că o asemenea măsură este de natură să vină în sprijinul elevilor și justifică modificarea/completarea Legii educației naționale prin ordonanță de urgență", se mai arată în scrisoare deschisă a sindicatelor.
Promovabilitatea la bacalaureatul din vara anului trecut a fost de 45,72%, cea mai slabă din ultimele două decenii.
Examenul de anul trecut a avut parte și de cea mai severă supraveghere din istoria bacalaureatului, inclusiv cu camere video, pentru descurajarea și depistarea fraudelor.