Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, absolventi ai institutiilor de invatamant vor beneficia de subventii inportante din bugetul asigurarilor pentru somaj. Agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca urmeaza sa prezinte liste cu absolventii ultimei promotii inregistrati in evidenta acestora, la solicitarea angajatorilor care doresc sa incadreze absolventi ai institutiilor de invatamant.
Angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant vor incheia cu A.J.O.F.M. o conventie anuala, pentru fiecare promotie de absolventi ai institutiilor de invatamant.
Patronii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc, pe o perioada de 12 luni de la data incheierii conventiei, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand un salariu minim brut pe tara in vigoare.
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc, pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand 1,5 salarii minime brute pe tara, in vigoare.
Masurile de stimulare prevazute nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.
Cei care incadreaza absolventi in conditiile de mai sus sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin trei ani de la data incadrarii. Pentru stabilirea sumei lunare acordate, angajatorii vor depune la A.J.O.F.M., o data cu declaratia lunara privind obligatiile de plata catre bugetul asigurarilor pentru somaj, un tabel nominal cu absolventii institutiilor de invatamant incadrati in munca, conform Legii 76/2002.
Angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de trei ani prevazut mai sus, sunt obligati sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda aferenta, calculata la nivelul celei acordate de Trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj. Prevederile nu se aplica in situatia in care incetarea raporturilor de munca sau de serviciu are loc din initiativa sau din motive imputabile angajatului.
In perioada celor trei ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii. Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Absolventii pot fi incadrati in conditiile actului normativ o singura data, pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti organizeaza in ziua de vineri, 26 septembrie 2003, o noua editie a bursei locurilor de munca, dedicata tinerilor absolventi.
Actiunea se va desfasura in sala Bingo Europa, de la rondul Cosbuc (langa Primaria sectorului 4, cu incepere de la ora 9.00.
Totodata, AMOFM asteapta angajatorii cu noi oferte de locuri de munca pentru acesti absolventi, pana la 23 septembrie 2003, inclusiv. Ofertele potentialilor angajatori sunt asteptate atat la agentiile de sector, cat si la sediul AMOFM, dupa cum urmeaza:
– Sectorul 1 – Piata Amzei nr. 13, telefon: 212.52.74, 212.52.75
– Sectorul 2 – str. Luca Stroici nr. 13, telefon: 211.85.19, 211.24.46
– Sectorul 3 – str. Ceaus Radu nr. 3, telefon: 320.60.65, 321.20.24
– Sectorul 4 – Sos. Berceni nr. 8, telefon: 332.50.49, 332.51.89
– Sectorul 5 – B-dul Pieptanari nr. 64, telefon: 336.66.82, 336.67.71
– Sectorul 6 – B-dul Timisoara nr. 59, telefon: 413.24.30, 413.14.71
– Agentia Municipala de Ocupare a Fortei de Munca – serviciul Ocupare, str. Spataru Preda nr. 12, sector 5, telefon: 335.81.42, 335.92.50, 335.55.08
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane