Home Social Angajatorii britanici vor consulta un -ghid de utilizare- a emigrantilor romani si...

Angajatorii britanici vor consulta un -ghid de utilizare- a emigrantilor romani si bulgari

DISTRIBUIŢI

După ce, în final, britanicii au înţeles că aderarea Romaniei şi Bulgariei la UE nu este un vis, ci o realitate pe care vor trebui să o accepte, autorităţile de la Londra au revenit la sentimente mai bune faţă de noii membri. Şi pentru a-şi arăta toată consideraţia faţă de cele două state, reprezentanţii Marii Britanii au rezervat joburile din agricultură special pentru emigranţii romani şi bulgari. Ba mai mult, cercetătorii de la Universitatea Bradford au sărit în sprijinul angajatorilor cu un ghid pentru managementul muncitorilor imigranţi.

Pentru a mai îndulci măsura restrictivă potrivit căreia accesul pe piaţa muncii britanice va fi limitat pentru romani şi bulgari, autorităţile londoneze au găsit domeniul cel mai potrivit pentru noii veniţi. Astfel, fermierii englezi au fost sfătuiţi să recruteze personal din randul emigranţilor din cele două ţări, proaspăt membre UE. Pornind de la datele statistice care arată că mai mult de 15.000 de angajaţi temporari ajung anual în Marea Britanie, prin programul denumit Seasonal Agricultural Workers Scheme (SAWS), reprezentanţii Ministerului de Interne au hotărat să acorde prioritate pentru ocuparea locurilor de muncă din domeniul agriculturii emigranţilor din Romania şi Bulgaria.

Măsură pentru a stopa munca la negru

Ideea nu e însă pe placul angajatorilor britanici, care, potrivit cotidianului -The Observer-, consideră că este vorba de o decizie politică. -Deoarece guvernul nu a acordat drepturi depline pentru bulgari şi romani, a simţit că trebuie să facă un astfel de gest-, este de părere directorul pentru politici la Uniunea Naţională a Fermierilor britanici, Martin Haowrt.

Mai mult, aceştia susţin că pregătesc o acţiune juridică dacă guvernul britanic nu îşi va retrage controversata decizie. -Am scris Ministerului de Interne, iar dacă răspunsul nu e satisfăcător, vom lua în considerare un demers juridic-, a avertizat Colin Hall, directorul unei organizaţii a beneficiarilor SAWS. Pe de altă parte, reprezentanţi din cadrul guvernului londonez consideră că măsura în cauză va stopa fenomenul muncii la negru, deoarece astfel vor fi angajaţi numai muncitori sosiţi în Regat pe cale legală. -Nu are rost să avem restricţii asupra activităţilor economice pentru persoane care au dreptul la liberă circulaţie şi, în acelaşi timp, să permitem unor persoane care fac obiectul unui control de imigrare să depună aceeaşi activitate-, a declarat un purtător de cuvant al Ministerului de Interne.

Diferenţele culturale pot periclita afacerea

Şi pentru ca angajatorii britanici să îi strunească mai bine pe munciorii veniţi din Romania şi Bulgaria, cercetătorii de la Universitatea Bradford le-au pus la dispoziţie un ghid pentru managementul emigranţilor. Manualul cu instrucţiuni despre felul în care ar trebui -utilizaţi- romanii şi bulgarii pentru ca diferenţele culturale să nu afecteze afacerea are la bază experienţa şcolii în ajutorarea studenţilor internaţionali de la programele MBA şi în acomodarea acestora în Marea Britanie. -Cei ce conduc o afacere trebuie să înţeleagă şi să dezvolte tehnici pentru a manevra diferenţele culturale, care pot afecta sănătatea şi siguranţa sau calitatea produselor-, a declarat profesorul Arthur Francis de la Universitatea de Management Bradford. Pe langă problemele provocate de modurile diferite de a învăţa, specifice fiecărei persoane în parte, cartea mai abordează şi teme referitoare la felul în care anumite culturi percep succesul şi eşecul, dar şi teorii despre munca în echipă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.