Home Social Angajatorii, impovarati de o noua taxa

Angajatorii, impovarati de o noua taxa

DISTRIBUIŢI

Chiar daca va intra in vigoare abia la 1 ianuarie 2004, Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale este privita cu teama de catre angajatori. Ei vor fi obligati sa plateasca suplimentar, din fondul de salarii, un procentaj cuprins intre 0,5 si 4% – in functie de riscul profesional al angajatilor si de conditiile de munca asigurate acestora – la Fondul National de Asigurare in caz de accidente de munca si boli profesionale, care se va afla in subordinea guvernului, sub controlul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.

Indiferent de opinia angajatorilor, acest fond al asigurarilor de risc profesional trebuia sa ia fiinta, el fiind una dintre conditiile impuse de expertii Uniunii Europene; angajatii trebuie sa beneficieze de conditii cat mai bune de munca, costul accidentelor si al bolilor profesionale trebuind sa fie asigurat de angajator, ca in toate tarile civilizate, de altfel…

Din banii colectati la fond, angajatului i se vor plati – in caz de accident sau boala profesionala – asistenta medicala de urgenta, tratamentul ambulatoriu, tratamentul de recuperare, serviciile de chirurgie plastica sau reparatorie, analizele medicale, servicii de fizioterapie, eventuale cure balneoclimaterice etc. De asemenea, angajatul care si-a pierdut temporar capacitatea de munca beneficiaza si de o indemnizasie egala cu media veniturilor brute in ultimele sase luni si care poate fi acordata 180 de zile pe an. In cazul in care accidentul sau boala profesionala produce leziuni permanente ce constituie mutilare sau ii reduc capacitatea de munca sub nivelul de 50%, angajatul are dreptul la o compensatie in valoare de maximum 12 salarii medii brute pe economie. In cazul decesului, familia primeste un ajutor in valoare de patru salarii medii brute pe economie.

Numai ca in Romania, -plata se face inainte-: MMSS a hotarat ca, inca din aceasta luna, toti angajatorii sa plateasca 0,5% din fondul de salarii pentru constituirea unui fond initial de asigurari de risc. Asa ca angajatorii vor plati o suma totala de aproximativ 3.000 miliarde de lei, care vor fi colectati de Casele de pensii, vor ajunge la Trezorerie si vor fi folositi cine stie cand…

In aceeasi nota de -avanpremiera-, statutul de organizare si functionare a acestui fond al asigurarilor de risc nu exista inca. Hotararea de guvern care va contine statutul respectiv urmeaza sa apara in curs de 60 de zile. Insa activitatea lui efectiva va incepe mult mai tarziu, termenul de constituire a fondului fiind de 12 luni de la data de 1 ianuarie 2003.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.