Home Social Anotimpul alergiilor

Anotimpul alergiilor

DISTRIBUIŢI

Primavara este un anotimp neplacut pentru persoanele alergice sau pentru cele predispuse la a face alergii. Specialistii considera ca unul din trei romani a avut sau are o manifestare de tip alergic (la diferiti factori), in timp ce, in SUA, de pilda, boala afecteaza una din doua persoane. Pentru alergici, viata pare sa se masoare aproape exclusiv in stranuturi si batiste umede. Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza alergia pe locul sase ca frecventa a maladiilor in lume, iar prevalenta ei este in progresie in toata lumea. -Vinovate- de acest fapt sunt: alimentatia, urbanizarea, poluarea si stresul. Cele mai comune boli de tip alergic sunt: astmul alergic, rinita alergica, boala fanului, edemul Quincke, urticariile acute si socul anafilactic.

Reactii la polen, praf sau mucegai

Astmul bronsic poate avea drept cauza un factor alergic, dar in aceeasi masura si unul nonalergic. In astmul alergic, factorul declansator este un alergen (elementul care determina aparitia bolii), care de obicei este inhalat. Acest tip de astm apare printr-un mecanism imunologic, fiind o reactie de aparare a organismului fata de factorii externi. Factorii alergici sunt primii care trebuie investigati la fiecare bolnav in parte, dar cu precadere la persoanele tinere si la cele la care boala a debutat recent. Rolul acestora in cadrul bolii poate fi sugerat de istoricul afectiunii, de aparitia crizelor astmatice intr-un mediu ocupational sau domestic si de factori sezonieri. Majoritatea alergenilor care provoaca astmul bronsic se gasesc in praful de camera, polenuri, spori, mucegaiuri sau sunt de factura alimentara ori medicamentoasa.

Praful de camera are la baza diferite specii de acarieni. Cel mai frecvent acarian, in Europa si America de Nord, este molia de stofa (Dermatophagoides Pteronyssinus), care se dezvolta rapid in conditii de caldura si umiditate ridicata. Astfel de conditii optime acarienii gasesc in rufaria de pat, covoare si incaperi umede. Astmul declansat de acest factor debuteaza cu tabloul clinic de rinita acuta (nasul curge fara o cauza bine definita) si bronsite cu accese astmatiforme pe timpul noptii. Frecventa mare a afectiunii apare in lunile in care se produc variatii climatice de la cald la frig si de la frig la cald, adica octombrie si martie.

Polenurile sunt cauza principala a manifestarilor alergice sezoniere si adesea a astmului sezonier. Alergia la polen, cunoscuta si sub numele de polinoza, se manifesta frecvent prin: rinita acuta, stranuturi repetate, tuse, sinuzite, faringite, conjunctivite si lacrimare, urmate sau nu de crize astmatice. Dintre polinoze, febra de fan (boala fanului) este cea mai cunoscuta si cel mai frecvent intalnita. Alergenele polenice difera esential de la o regiune geografica la alta, precum si in raport cu sezonul, in cadrul aceleiasi regiuni. Fiind produsa de granulele mici de polen purtate de vant, se intelege ca afectiunea se exprima clinic in perioada primavara-vara, cand polenul se gaseste in cantitati mari. De asemenea, timpul uscat asociat cu vantul faciliteaza aparitia simptomatologiei, in timp ce ploaia, prin indepartarea polenului, amelioreaza starea bolnavului.

Alergia la medicamente

Reprezinta una dintre reactiile date de medicamente care creeaza uneori probleme medicului. Reactiile alergice la medicamente sunt deosebite de celelalte reactii date de acestea: supradozajul, intoleranta, idiosincrazia, efectele secundare, interactiuni intre medicamente. Supradozajul se refera la simptomatologia ce apare in urma unei administrari care depaseste dozele terapeutice. Intoleranta – simptomele apar in urma administrarii unei doze normale, dar medicamentul se acumuleaza in organism datorita unui defect de eliminare sau de transformare a acestuia. Idiosincrazia se manifesta printr-un raspuns diferit de efectul farmacologic al medicamentului. Acesta apare, de obicei, la cei care prezinta tulburari de metabolism. Efectele secundare se refera la aparitia unor boli in urma administrarii de medicamente. Exemplul cel mai ilustrativ este aparitia candidozei dupa administrarea de antibiotice, in special dupa tetracicline. Producerea de reactii alergice tine atat de medicamente, cat si de gazda (organism). Aceste medicamente sau produsii lor de degradare se leaga de proteinele din organism, realizand astfel complexe moleculare capabile sa determine un raspuns alergic. In afara de antibiotice (frecvent penicilina), si unele substante antiinflamatoare (aspirina) pot produce alergii. Modul, doza, durata de administrare influenteaza, de asemenea, aparitia reactiilor alergice. De exemplu, administrarea locala (creme, unguente) si parenterala (intravenoasa) determina mai frecvent alergii decat cea orala. Datorita faptului ca frecventa alergiei la medicamente poate fi conditionata de varsta, ea se dezvolta mai rar la tineri. Acest lucru se explica prin numarul mai mic de tratamente medicamentoase pe care le urmeaza tinerii in comparatie cu persoanele mature.

Fiecare dintre noi a inghitit, macar o data, o tableta de antinevralgic sau algocalmin, pentru a calma dureri rebele de cap sau mai serioase, de masele. In acele momente, singura noastra dorinta este aceea de a scapa de starea de disconfort care ne afecteaza fizic si psihic. Nici un moment nu ne gandim ca atat de banala tableta de antinevralgic ne poate trimite direct in lumea celor drepti. Si totusi, o tanara de 27 de ani a fost la un pas de a sfarsi intr-un mod tragic din cauza unui antinevralgic. In momentul in care a inghitit medicamentul, tanara nu a dorit decat sa-si calmeze durerile de cap care o sacaiau de cateva ore. Numai ca, la scurt timp, corpul i s-a umplut de pete. In plus, nu-si mai putea misca mainile si, deodata, nu a mai putut respira, sufocandu-se. -Simteam ca pic din picioare, ca nu mai am aer. A fost cumplit. Ochii mi se umflau foarte tare si aproape ca nu mai puteam sa vad nimic in jurul meu-, ne-a povestit Antoanela R. Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanta au constatat ca pacienta suferise un soc anafilactic, de fapt o reactie violenta la una dintre substantele ce compun antinevralgicul. Medicul i-a injectat tinerei calciu si substante antialergice, reusind astfel sa-i salveze viata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.