Aflat la Iași, ministrul Vasile Cepoi, a participa la conferința națională "Un nou sistem al asigurărilor de sănătate – oportunități și riscuri", organizată sub egida Ministerului Sănătății și Colegiului Medicilor din România, cu scopul de a afla, pe de o parte, care sunt așteptările, iar, pe de altă parte, pentru a promova o serie de principii pe care noua lege a Sănătății dorește să le pună în practică.
Prin noul proiect de lege se dorește ca sistemul de asigurări de sănătate să poată fi controlat de către asigurați, în sensul că, aceștia să hotărască conducerea sistemului și modul de utilizare a banilor. Actualele case de asigurări de sănătate se vor transforma în societăți mutuale adică structuri asociative a căror conducere este stabilită de asigurați în urma unui proces electoral.
Un alt aspect important este definirea pachetului de servicii de bază, conform căreia, pentru a putea fi definit trebuie stabilită distincția dintre asigurările de risc major și de risc minor , la nivelul contribuției care se plătește pentru acestea neputându-se acoperi toate serviciile în domeniu.
"Propunerea este ca pachetul servicii de bază să cuprindă acele servicii care presupun un risc financiar și un risc de boală crescut pentru pacient, iar serviciile ale căror costuri sunt minime să facă parte din pachetul facultativ de asigurări de sănătate. Când spun servicii ale căror costuri sunt minime, mă refer la faptul că anul trecut sistemul de Sănătate a decontat medicamente al căror cost era mai mic de 10 lei, în valoare totală de 1,7 miliarde de lei. Această cheltuială nu a acoperit niciun risc, niciun risc financiar, niciun risc de boală. Tot anul trecut, sistemul de Sănătate a cheltuit pentru expectorante 20 milioane de euro, 10 milioane euro pe antispastice, 11 milioane de euro pentru antiinflamatorii. Deci, medicații care se iau doar sporadic, simptomatic, pe o perioadă scurtă de timp, ale căror costuri nu reprezintă un efort financiar deosebit, dar care au cheltuit sume mari de bani", a spus Cepoi. Aceste fonduri puteau fi folosite pentru a acoperi cheltuielile pentru tratamentul bolnavilor de cancer, de diabet zaharat și hepatită cronică, având în vedere că în momentul de față avem liste de așteptare pe anumite categorii de boli. Prezent la eveniment, președintele Colegiului Medicilor din România și rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că proiectul noului sistem de asigurări este "acceptabil".
Andreea Vîrîci