Home Social Apa calda, pe cale de disparitie in spitale

Apa calda, pe cale de disparitie in spitale

DISTRIBUIŢI


Iarna bate la usa si majoritatea spitalelor din intreaga tara nu si-au facut proviziile pentru iarna. In plus, datoriile mari acumulate la utilitati pun sub semnul intrebarii asigurarea unor conditii decente pentru persoanele internate in spitale. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, desi nu a alocat din decembrie 2001 nici un leu pentru achitarea facturilor la utilitati asa cum prevedeau contractele cu spitalele, se spala pe maini si afirma ca nu deconteaza decat serviciile medicale. Pe de alta parte, primariile refuza sa plateasca datoriile, declarand ca vor onora cheltuielile de intretine doar din luna octombrie a acestui an.

Spitalul -Sfantul Luca- din Bucuresti traverseaza o situatie dramatica, pana acum cateva zile avand conturile blocate. Fiind vorba despre un spital de bolnavi cronici, evident si costurile sunt mai mici.

Din pacate, si unitatea spitaliceasca este beneficiara unei subfinantari cronice din partea Casei de Asigurari a Municipiului Bucuresti. -Avem mari probleme, in primul rand, pentru ca nu ne-am achitat facturile la RADET. In momentul de fata, ni s-a oprit apa calda si aburul tehnologic. Astfel, nu putem folosi spalatoria. Spalam bolnavii cu mari dificultati. Se tot spune ca spitalele risipesc banii. Va spun cu toata responsabilitatea ca noi nu avem ce irosi-, ne-a declarat doctorul Constantin Bogdan, directorul spitalului.

RADET a luat o decizie abuziva. Spitalul -Sfantul Luca- are doar un subcontract cu regia de termoficare, pentru ca apa calda si caldura sunt distribuite prin Spitalul -Bagdasar- – care, la randul sau, someaza unitatea sa-si faca uzina proprie.

Datoriile la utilitati nu au fost platite din decembrie anul trecut, din cauza Casei de Asigurari de Sanatate care nu a mai alocat fonduri pentru achitarea acestora. Spitalul -Sfantul Luca-, cu o capacitate de numai 250 de paturi, are o restanta totala de peste noua miliarde de lei, din care doua miliarde reprezinta creanta catre RADET.

O alta problema se refera la hrana pentru bolnavi. Conducerea spitalului a gasit o solutie de criza, apeland la mila edililor: o parte din marfa confiscata in piete se indreapta catre varstnicii internati la -Sfantul Luca-.

Fiecarui bolnav cronic i se aloca, lunar, incredibila suma de 250.000 de lei – bani din care se acopera necesarul medicamentelor si consumabilelor, hrana, utilitati, plata personalului. Si pentru ca pana si expertii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au recunoscut cu greu ca banii sunt putini, unitatea s-a ales, deocamdata, cu promisiunea ca, de la 1 ianuarie 2003, sa creasca indicatorii de durata si cuantumul pe zi de spitalizare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.