Sarbatorirea a unui an de activitate a societatii APA NOVA -in slujba- bucurestenilor va fi condimentata si cu acuzatiile de trucare a unei licitatii, prin care a fost defavorizata o firma romaneasca. Deja, APA NOVA se afla in vizorul Bancii Mondiale, ca urmare a sesizarilor cu privire la modul in care a fost stabilit castigatorul dubioasei licitatii. Refuzand o oferta mai ieftina, conditii de plata mai avantajoase si termene de livrare rezonabile, APA NOVA a dovedit inca o data ca nu-i pasa de banii bucuresteanului. Din pacate, din procesul intentat de catre firma romaneasca defavorizata vor avea de pierdut tot cetatenii Capitalei, pentru ca, practic, APA NOVA va plati daunele din banii lor… Dar licitatia -cu cantec- este doar un element din lungul sir al ilegalitatilor comise cu apa si canalizarea locuitorilor Bucurestiului. Achizitionarea, pe banii contribuabilului, de tevi de plastic, care nu pot fi folosite din lipsa standardelor de calitate, despre care -Curentul- a relatat pe larg intr-una din editiile sale anterioare, nu este decat varful aisbergului de nereguli, care se afla la loc de cinste in stilul de afaceri al acestei firme.
In ciuda faptului ca ziarul -Curentul- a scos deja la iveala un munte de nereguli de care se face vinovata SC APA NOVA SA, numarul lor nu pare sa scada. Dupa cum am promis, revenim cu alte -ispravi- ale respectivei societati. Printre altele, ea a fost actionata in instanta pentru organizarea unei licitatii -cu cantec-. Astfel, acest stat in stat, care poarta numele de APA NOVA si care se ocupa asa cum se ocupa de apa si de canalul bucuresteanului, s-a -invartit- de un proces cu firma PALPLAST SA, din Sibiu. Motivul litigiului il reprezinta o licitatie pe care APA NOVA a organizat-o dupa cum i-a dictat interesul, sfidand cele mai elementare norme in materie.
O licitatie dupa regulile bunului plac
Dupa ce a adus din Ungaria tevi de plastic care nu pot fi folosite, pentru ca nu corespund standardelor solicitate, subiect de care ziarul nostru s-a ocupat pe larg, societatea APA NOVA SA a organizat, la data de 30 august 2001, o licitatie in vederea incheierii a doua contracte de achizitie publica de tevi si fitinguri din polietilena de inalta densitate. Actiunea se desfasoara in cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa a municipiului Bucuresti.
Este drept ca licitatia a fost organizata si s-a desfasurat, la prima vedere, dupa regulile Bancii Mondiale, institutie care finanteaza lucrarile de innoire a retelei de distributie. Dar…, desi oferise cel mai scazut pret, cele mai bune conditii de plata si cele mai rezonabile termene de livrare, deruland deja contracte similare ca valoare cu Romtelecom, firma PALPLAST, una dintre participantele la asa-zisa licitatie, a fost descalificata fara nici un motiv. Contracandidata acesteia, firma UPONOR PLASTIC PIPE SYSTEMS LLC, filiala din Ungaria a firmei finlandeze UPONOR, a fost declarata castigatoare a licitatiei, desi oferta pe care a prezentat-o a fost mai putin convingatoare.
Un criteriu -original- de evaluare: cei din urma vor fi cei dintai
La deschiderea ofertelor, APA NOVA, asa cum era normal, a facut publice preturile oferite de catre participantii la licitatie. Va prezentam in paralel preturile cerute pe tevi si fitinguri de catre cele doua participante concurente. Astfel, in vreme ce PALPLAST a cerut pentru cele doua contracte 510.852,74 de euro, respectiv 683.253,60 de euro, valoarea ofertelor UPONOR a fost de 517.620,48 de euro, respectiv 688.537 de euro. Concluzia evidenta, la care putea ajunge si un copil, este aceea ca UPONOR cerea mai mult decat PALPLAST pe echipamentele pe care le oferea. Mai mult decat atat, facilitatile de plata nu au fost facute publice.
Potrivit conducerii PALPLAST, societatea a oferit, pe langa un pret mai bun decat al -norocosului- castigator al licitatiei, si facilitati importante in raport cu standardul conditiilor de plata propuse de licitator prin documentatia de licitatie. Adica, fara avans, plata a 75% din produse in termen de 30 de zile. Or, conform documentatiei, unul dintre criteriile majore de evaluare a ofertei castigatoare era tocmai oferirea unor astfel de facilitati.
Transparenta, un cuvant total necunoscut pentru cei de la apa si canal
Intrigata de faptul ca la licitatie nu s-au respectat nici macar notiunile de bun-simt, conducerea SC PALPLAST SA a luat legatura cu APA NOVA. Intre cele doua societati exista o intreaga corespondenta, care incearca sa aduca macar cateva lamuriri in legatura cu modul cel putin curios de evaluare a ofertelor licitatiei. De aici incolo, insa, filmul se desfasoara dupa scenariul cu care APA NOVA si-a obisnuit deja spectatorii. Toate demersurile societatii defavorizate nu s-au soldat cu nici un rezultat pozitiv. Cunoscand pe propria piele ce inseamna -transparenta- in vocabularul celor de la APA NOVA, PALPLAST s-a vazut nevoita sa adreseze o misiva Bancii Mondiale. Aceasta institutie a raspuns ca va cere informatii suplimentare si explicatii de la APA NOVA, cu privire la modul in care a fost stabilit castigatorul dubioasei licitatii.
Banii bucurestenilor, pierduti pe culoarele tribunalului
Considerandu-se nedreptatita de modul in care societatea concesionara a serviciului de apa si canal al Capitalei a organizat licitatia, SC PALPLAST SA a depus, la data de 12 noiembrie 2001, la Tribunalul Bucuresti – Sectia Contencios administrativ, cererea de chemare in judecata, indreptata impotriva SC APA NOVA SA. Prin aceasta se solicita anularea rezultatului licitatiei emis de Comisia de evaluare a autoritatii contractante – SC APA NOVA SA. Mai mult decat atat, PALPLAST a cerut si daune-interese in cuantum de 170.000 de dolari, pentru prejudiciile cauzate ca urmare a adoptarii deciziei de atribuire a contractului de achizitie publica de furnizare de produse.
Termenul primei infatisari, stabilit de instanta de Contencios administrativ este pe 6 decembrie 2001. Morala… demoralizanta a acestei patanii in desfasurare este insa aceea ca APA NOVA isi poate permite luxul sa piarda acest proces, caci, oricum, nu va plati daunele solicitate de PALPLAST din bani proprii, ci tot din banii bucurestenilor. La exact un an de cand si-a inceput -treaba-, APA NOVA, aceasta societate controversata, ne ofera o noua proba de -eficienta si grija- fata de cetatean. Alte astfel de inginerii paguboase pentru bucuresteni vor fi prezente si in numerele viitoare ale publicatiei noastre.