Home Social Apa Nova cere bani pentru investitii inexistente

Apa Nova cere bani pentru investitii inexistente

DISTRIBUIŢI

Daca la RADET, noul an a debutat cu adevarate gheizere in plin carosabil, pentru bosii Apa Nova, anul 2002 vine pentru a le umple buzunarele, prin cea de-a saptea scumpire, intr-un singur an, a pretului apei. In urma numeroaselor probleme ridicate de sincopele din modul de functionare a Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) si a Apei Nova, ministrul functiei publice, Octav Cozmanca, a solicitat, zilele trecute, un control amanuntit asupra activitatii acestora.

Si RADET a fost luata in vizor

In urma spargerii unei conducte cu apa fierbinte din zona Liviu Rebreanu – Barajul Dunarii, din sectorul 3 al Capitalei, trei persoane au suferit arsuri. Astfel, in data de 3 ianuarie a.c., s-a produs o avarie la o conducta de 800 centimetri cubi care a cedat din cauza presiunii. Potrivit viceprimarului general al Capitalei, Ioan Enciu, tentativa RADET de furnizare a agentului termic la parametri normali s-a lovit de -refuzul- unei conducte vechi de 40 de ani, care nu a rezistat si s-a spart. In urma acestui fapt, in plin ger, apartamente din zona Barajului Dunarii, precum si cartierele Colentina si Pantelimon au ramas fara apa calda si caldura.

Ieri, conducerea RADET era la curent cu iminenta controlului ordonat de Cozmanca, dar nu cunostea exact motivele acestuia. -Probabil avaria din zona Rebreanu sta la baza acestei initiative. In prezent, situatia s-a normalizat si suntem relativ linistiti din acest punct de vedere-, a declarat Virgil Ramba, secretarul general al regiei.

Majorari contra servicii indoielnice

Vestea -buna- pentru locuitorii Capitalei a venit din partea Apei Nova, inca din 4 ianuarie 2002. Printr-un comunicat, amintita societate anunta ca -preturile si tarifele la serviciile de apa si canal, pentru populatie, au fost actualizate-. Astfel, din 3 ianuarie… apa potabila costa 6.159 lei/mc, iar canalizarea 1.365 lei/mc, adica o crestere de -numai- 7%. In numai un an, pretul apei efectiv s-a dublat. Si RADET a primit instiintarea de crestere a pretului, fapt care, inerent, va atrage si o scumpire a agentului termic. Ziarul -Curentul- a subliniat in nenumarate randuri ca Apa Nova cere bani din toate partile fara a face mai nimic. Investitiile atat de des trambitate sunt aproape egale cu zero. Despre calitatea serviciilor, ce sa mai vorbim?!

Francezii cer 10,2 milioane de dolari pentru… investitii

Beneficiara a unui tupeu de zile mari, societatea romano-francez Apa Nova a instiintat in scris Primaria Capitalei, la sfarsitul anului trecut, ca are dreptul, conform contractului, la 10,2 milioane de dolari deoarece ar fi depasit un anumit indicator din planul de investitii. In nota trimisa Primariei, investitorul francez sustine ca in contractul de concesiune, la punctul 8.5, se precizeaza ca daca indicatorul -Schimbari semnificative- depaseste valoarea de 10 milioane de dolari, realizat de una dintre parti, cealalta parte se obliga sa-i plateasca valoarea respectiva sau sa-i cedeze partea ei de actiuni pana la completarea sumei. Astfel, potrivit francezilor, Primaria a devenit datoare la Apa Nova! -Cerintele lor nu sunt fundamentate economic, pentru ca nu au facut inca inchiderea financiara si deci nu stiu in prezent ceea ce au preluat in gestiune de la noi. Au un tupeu teribil sa ceara asa ceva, dupa ce un an de zile au tot marit tarifele-, a afirmat viceprimarul general al Capitalei, Ioan Radu. Mai mult, conform celor afirmate de reprezentantul Primariei, exista foarte multe active pe care nu s-au facut acte, pe care Apa Nova le foloseste cu spor. Radu sustine ca daca aceste active ar fi consemnate, Primaria si-ar dubla actiunile detinute in afacere.

Municipalitatea nu a vazut contractul original de concesiune

Directorul francez al Apa Nova a sustinut, la bilantul de un an de activitate (noiembrie 2001), ca investitorul strain a pompat o multime de bani in afacere. Din punctul de vedere al simplului consumator de apa, putem sa-i asiguram pe sefii Apa Nova ca daca trambitatele investitii nu se prea vad, se simt in schimb -actualizarile- de tarif. Finantistul municipalitatii, Ioan Radu, striga in van, de mai bine de jumatate de an, ca partenerul francez nu s-a achitat de toate indatoririle. Dupa o gramada de variante de audit prezentate, a aparut o -ultima-, care nici aceasta nu este foarte clara, avand o serie de cifre neconcordante cu drafturile precedente. Conform datelor promovate pana acum de partenerii francezi, Primaria ar mai detine in aceasta afacere doar 14% din actiuni. Din pacate, reprezentantii municipalitatii au handicapul ca nu au reusit nici acum sa intre in posesia contractului original de concesionare, ci au capatat numai cateva fascicole nesemnate si nedatate ale acestuia.

Ramasi si cu apa luata, si fara bani

Daca francezii vor reusi in demersul lor, municipalitatea va pierde dreptul de proprietate asupra partii care-i mai ramasese din fosta regie de apa. In acest fel, francezii vor face ce vor dori cu apa si cu conductele Capitalei.

Si asa, Primaria nu are nici un cuvant de spus in -asocierea- cu Apa Nova nici in privinta aprovizionarii cu apa, nici in politica de tarife. Un control la sange este mai necesar ca oricand.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.