Apa Nova factureaza -cel putin ciudat- consumul de apa potabila, politica de calcul folosita facand deservicii populatiei, a apreciat ieri conducerea Agentiei de Reglementare a Nivelelor de Servicii Apa Canal Bucuresti, institutie care monitorizeaza derularea contractului de concesiune al Apa Nova.
Presedintele ARBAC, Adrian Cristea, sustine ca peste 90% din reclamatiile cetatenilor se refera la facturarea consumului de apa practicata de companie. -Ei citesc contorul montat pe reteaua care alimenteaza mai multe blocuri si impart consumul de apa la numarul de beneficiari. In mod normal, acest calcul se face individual, pe fiecare apartament-, a precizat el.
Potrivit directorului tehnic al ARBAC, Radu Dumitrescu, compania produce anual 550 milioane de metri cubi de apa. -La consumatori ajung aproape 228 milioane de metri cubi, ceea ce inseamna o pierdere de aproape 56%-, a subliniat el.
Pierderile in retea raportate de Apa Nova se ridica la 40%, insa reprezentantii ARBAC sustin ca, de fapt, la consumatori ar ajunge in jur de 43% din apa tratata. Cu toate acestea, pierderile din retea nu reprezinta o prioritate pentru concesionarul de apa. Potrivit contractului, principalul obiectiv al Apa Nova pentru acest an ar fi desfundarea gurilor de canal, contorizarea si asigurarea unei surse alternative de apa. Pana la rezolvarea acestor probleme, bucurestenii vor plati in continuare dublul cantitatii de apa consumata. -Daca Apa Nova nu indeplineste aceste conditii, potrivit contractului, ARBAC nu va elibera standardul de calitate. Iar acest lucru inseamna penalizari de peste un milion de dolari, bani care vor fi opriti din fondul de garantie-, a adaugat Cristea.
Nici sindicatele de la Apa Nova nu vad cu ochi buni ultimele actiuni ale companiei: Federatia Sindicatelor Independente Apa si Canalizare a acuzat conducerea companiei de incalcarea contractului cu municipalitatea, privind investitiile, calitatea apei, dar si de faptul ca in contabilitatea societatii unele lucrari de reparatii curente sunt trecute la investitii. Totodata, sindicalistii sunt nemultumiti de intentia companiei de a disponibiliza peste 600 de angajati, in contextul in care cei 3.000 deja existenti nu pot asigura o calitate satisfacatoare a serviciilor prestate pentru populatie.
Dupa greva japoneza de saptamana trecuta, FSI Apa si Canalizare isi va amplifica protestele, trecand la pichetarea Primariei Capitalei, Prefecturii si sediului companiei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane