Home Social Apa Nova, prinsa din nou pe picior gresit

Apa Nova, prinsa din nou pe picior gresit

DISTRIBUIŢI

Ploaia cazuta ieri in Capitala nu a fost la fel de insemnata cantitativ ca acum doua saptamani, dar a fost suficienta pentru ca bucurestenii sa se simta, din nou, ca la Venetia. Nu doar fenomenele meteo sunt de vina pentru inundarea – la fiecare ploaie mai insemnata – Capitalei, ci si societatea Apa Nova, in grija careia se afla serviciile de alimentare cu apa si de canalizare. Este lucru stiut ca reteaua de canale a Capitalei este si veche, si mica, si ineficienta. Numai ca directorul general Apa Nova, Andreas Baude, nu recunostea, acum o spatamana, ca in contractul de concesiune este trecut si un paragraf cu privire la extinderea retelei de canalizare. Ii reamintim, cu aceasta noua ocazie, ca la capitolul -Obiective-, sta scris foarte clar ca serviciile Apa Nova trebuie -sa se extinda la acele parti din Aria Serviciilor, nedeservite inca-.

Salariatii Apa nova nu vorbesc despre asta. Sau, daca vorbesc, prefera sa nu-si spuna numele. Discretia lor cu privire la ce se intampla (sau la ce ar trebui sa se intample…) in societate este parafata chiar in contractul de concesiune.

In contractul de concesiune dintre municipalitate si Apa Nova se specifica, la modul cel mai clar, ca -nici o parte sau RGAB (inclusiv salariatii, mandatarii sau contractorii acestora) nu va dezvalui, pe toata durata contractului sau oricand dupa incetarea acestuia, indiferent de motiv, nici unei persoane sau nu va folosi in nici un alt fel nici o informatie confidentiala sau secreta de care ar fi putut lua sau a luat cunostinta pe parcursul duratei contractului, in legatura cu orice alta parte sau RGAB sau oricare dintre societatile sale asociate-. Dupa cum ne-au precizat angajati ai Apa Nova, cele mai secrete date sunt cifrele contractelor pe care Apa Nova le incheie cu societatile-satelit cu care executa lucrari platite cu mult peste preturile normale de pe piata…

Teoretic, aceasta obligatie contractuala nu poate fi pusa in practica decat in conditiile in care in contractul individual de munca exista si clauza de confidentialitate. Existenta acestei clauze obliga angajatorul la plata suplimentara a unui procentaj din salariu, pentru salariat.

Extinderea retelei, o necunoscuta

Revenind la ploaia de ieri, in contractul de concesiune se precizeaza ca, la sfarsitul celui de-al zecelea an de concesionare, -100% din strazi vor avea o canalizare de capacitate suficienta, pozata in asa fel, incat distanta de la canalul colector la limitele oricarei gospodarii situate pe strada respectiva sau in apropierea ei sa nu fie mai mare de 50 metri-. Dar au trecut aproape cinci ani de la semnarea contractului, si de extinderea retelei de canalizare nimeni nu stie nimic… Si este greu de crezut ca pana in 2010 Apa Nova va avea timpul fizic pentru a putea extinde cu cateva zeci de kilometri actuala retea.

In ce-i priveste pe bucurestenii din cartierul Giulesti-Sarbi, unde nu exista canalizare, la rubrica Excluderi Acceptabile din contract sunt precizate strazile nepavate si strazile ai caror cetateni nu s-au angajat, in proportie de minimum 50%, sa se conecteze la canalizare, dupa ce va fi realizata. Practic, prima conditie pentru ca strada sa aiba canalizare este sa fie pavata sau asfaltata. Numai ca, in acest caz, Apa Nova va solicita un pret sporit pentru lucrare, dat fiind faptul ca este mult mai mult de sapat si de spart asfaltul.

Alte tepe pentru propriii salariati

Saptamana trecuta, angajatii Apa Nova au fost anuntati ca nu mai exista bani pentru a suporta reducerea de cost a biletelor la odihna. Cu alte cuvinte, fondul social de 9% din fondul de salarii anual s-a evaporat…

O alta -teapa- se refera la dividendele datorate de firma pentru cele 10% din actiuni, aflate in posesia angajatilor. Acestora li s-au dat doar doua milioane de lei, promitandu-li-se ca va veni si a doua transa. Dar conducerea Apa Nova a anuntat ca nu se va mai da. In plus, angajatii au fost anuntati sa nu se mai astepte la daruri si prime de Craciun.

Directorul general Apa Nova, Andreas Baude, spunea acum o saptamana ca profitul societatii in cei aproape cinci ani de functionare se ridica la 44 milioane de euro. Ceea ce ar insemna cam 11 milioane de euro anual. Din acesti bani, 10% ar fi trebuit sa ajunga la angati. Si, daca se impart 1,1 milioane de euro la 2.500 de angajati, dividendele s-ar ridica la 440 euro de persoana. Dar niciodata nu s-au dat acesti bani…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.