Home Social Apele au înghițit Modova

Apele au înghițit Modova

DISTRIBUIŢI

În numai 24 de ore, peste 160 de localități din județele Alba, Bacău, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dåmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea au fost afectate de inundații. Peste 900 de localnici au fost evacuați, o casă a fost distrusă, iar alte 300 au fost afectate de apele ieșite din matcă. Peste 3.200 de gospodării, anexe, curți și grădini au fost inundate. În Moldova, precipitațiile din ultimele zile au făcut ravagii. Pånă aseară, 22 de localnici au murit înghițiți de ape, iar numărul sinistraților depășea 13.000.
Råul Siret a atins, în cursul dimineții de ieri, debite maxime în zona localității Pașcani, iar viitura se îndrepta spre localitatea Nicolae Bălcescu, unde hidrologii au estimat că va ajunge în această dimineață. Sute de case din localitatea băcăuană Săucești au fost afectate de inundații, localnicii fiind evacuați. Apele Siretului au creat o breșă de circa 100 de metri în digul de la Mircești-Iași. În ceea ce privește debitele Dunării, acestea erau foarte apropiate de nivelul atins în 2006, pe sectoarele din dreptul localităților Brăila-Galați-Tulcea și Delta Dunării. Aseară, hidrologii au instituit codul roșu de inundații și pe sectorul Tomești-Såncrăieni al Oltului, în județul Harghita. Totodată, meterologii au prelungit avertizarea cod galben de ploi, pånă astăzi la ora 9.00, pentru județele Bacău, Brașov, Brăila, Botoșani, Buzău, Bistrița-Năsăud, Covasna, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Ieri, majoritatea miniștrilor s-au aflat în zonele inundate. „Primăria Dorohoi trebuie rapid să evalueze toate urmările inundațiilor și unde am putea interveni de la Guvern. Trebuie evaluat și văzut cåte dintre locuințe sunt în situația de a putea fi refăcute, cele care pot fi refăcute, pentru că multe s-au topit, fiind făcute din chirpici“, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, aflată în județul Botoșani. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care s-a deplasat în mai multe localități inundate din Moldova, a declarat că, „în ciuda intervenției autorităților, dezastrul nu a putut fi evitat“. La råndul său, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, aflat în județul Suceava, a declarat că trebuie găsită o soluție de finanțare pentru refacerea infrastructurii feroviare și rutiere, dar care să respecte constrångerile deficitului bugetar. În județul Galați, premierul Emil Boc și ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, au cerut autorităților locale să explice sinistraților că trebuie să evacueze casele inundate și să renunțe la bunurile din gospodărie pentru salvarea propriei vieți. Aseară, premierul Boc era așteptat în localitățile Roman și Doljești din județul Neamț. Localnicilor din Doljești li s-a dat ordin de evacuare.

Sinistraților din Sânmartin le „arde“ de țigări

Mai multe persoane din localitatea arădeană Sånmartin, care au fost evacuate în urma inundațiilor de săptămåna trecută, au refuzat să plece din clădirea pusă temporar la dispoziție de primar și au cerut autorităților inclusiv cafea și țigări. Primarul comunei arădene Macea, de care aparține Sånmartin, Ioan Mercea, a declarat, pentru Mediafax, că „a fost chiar foarte amuzant cånd au avut pretenția să le cumpăr țigări și cafea, pentru că ei sunt sinistrați. Casele lor sunt la fel de locuibile ca și înainte de inundații, dar e adevărat că nu au condiții la fel de bune ca în locul în care i-am cazat noi“.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.