Home Social Aproape 100 de localitati din 15 judete afectate de inundatii

Aproape 100 de localitati din 15 judete afectate de inundatii

DISTRIBUIŢI

Furia apelor s-a mutat la sfarsitul saptamanii trecute in sudul si sud-estul tarii, unde 15 judete au fost afectate. Conform unui raport al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor privind situatia pagubelor produse de precipitatiile abundente din ultimele doua zile, au fost afectate 99 de localitati din Bacau, Brasov, Buzau, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Ialomita, Iasi, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Vaslui si Vrancea. In total, 742 de case si 2.515 hectare de terenuri agricole au fost inundate, o persoana a decedat si 535 de animale si pasari au fost gasite moarte pana ieri dupa-amiaza. In judetele amintite, 70 de poduri si podete au fost afectate, peste 20 de kilometri de drumuri judetene si nationale au fost inchise, iar mai multe retele electrice si de alimentare cu apa au fost avariate.


In cursul zilei de sambata, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a transmis o alerta hidrologica guvernului, Ministerelor de Interne si Apararii, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si catre 13 prefecturi (Bacau, Brasov, Buzau, Dambovita, Dolj, Gorj, Ialomita, Mehedinti, Neamt, Prahova, Sibiu, Valcea, Vrancea).

Avertizarea viza cresteri de debite cu depasirea cotelor de aparare, din cauza precipitatiilor insemnate cantitativ pe raurile din bazinele Jiu, Olt, Arges, Ialomita, Buzau, Putna, Ramnicu Sarat, Trotus.

Dambovita, cel mai afectat judet

Cel mai afectat judet de inundatiile din ultimele doua zile este Dambovita, unde o persoana a murit, 240 de case au fost inundate, iar 17 localitati au ramas fara curent electric, sambata seara, din cauza precipitatiilor abundente. Electrica Targoviste a anuntat ieri ca 83 de posturi de transformare din 17 localitati sunt nealimentate cu energie electrica, iar lucratorii au intampinat mari dificultati in remedierea problemelor, din cauza strazilor impracticabile. In acelasi judet, sambata a fost necesara interventia cu un elicopter a Unitatii Speciale de Aviatie a Ministerului Administratiei si Internelor, pentru ca o persoana ramasese izolata intre apele raului Ialomita.

Circulatie intrerupta intre Buzau si Moldova

Circulatia pe Drumul European 85, care face legatura intre Buzau si zona Moldovei, era inchisa ieri, de sambata, masura fiind luata dupa deplasarea unui pilon al podului peste raul Buzau, existand riscul prabusirii. Potrivit autoritatilor locale, pilonul podului Maracineni s-a deplasat din cauza debitului mare al raului Buzau. Soferii aflati in drum spre Buzau erau directionati de politisti pe ruta ocolitoare Maracineni-Sapoca-Berca, apoi pe DN 10 Buzau-Brasov.

Tornada din comuna Movilita-Ialomita

Tot sambata, o tornada a afectat in comuna ialomiteana Movilita mai multe case, din care o parte din ele au ramas complet fara acoperis. Pagubele produse de tornada se ridica la aproximativ trei miliarde lei. Comisia pentru situatii de urgenta a constatat ca 24 de case au fost afectate, iar la trei dintre ele le-au fost smulse acoperisurile in totalitate.

Prefectul de Ialomita, Cazacu Marinica, a afirmat ca -in acest moment trebuie ajutati oamenii care au suferit cele mai mari pagube, dar mai este si problema apelor care au inceput sa-si iasa din matca-.

32 de judete avertizate de Ministerul Mediului

Nici urmatoarele zile nu se anunta mai linistite in ceea ce priveste evolutia debitelor raurilor. Hidrologii au avertizat ca nivelurile si debitele pot inregistra in continuare cresteri din cauza percipitatiilor abundente. Ministerul Mediului a avertizat prefecturile din 32 de judete cu privire la fenomene hidrologice periculoase care se pot produce in bazinele hidrografice Somes, Olt, Arges, Jiu, Ialomita, Siret, Prut si pe raurile din Dobrogea.

In Dolj, zeci de gospodarii inundate si sute de hectare de culturi compromise

Conform autoritatilor locale, cinci dintre localitatile din Dolj au fost cele mai afectate de precipitatiile cazute in ultimele doua zile pe raza judetului. -In localitatile Tuglui, Varvorul de Jos, Livezi, Podari si Gura Vaii s-au inregistrat cele mai mari pagube. Zeci de gospodarii sunt inundate, iar sute de hectare de culturi de grau in special plutesc in apa-, a mai spus directorul Mogosanu. In comuna doljeana Tuglui, sase gospodarii erau inundate complet de apa. Oamenii erau pur si simplu distrusi, mai ales ca nu vor mai avea unde sa locuiasca, pana cand apa se va retrage din gospodariile lor. Viceprimarul din Tuglui a spus ca s-a primit vineri dimineata o avertizare de la Ministerul Mediului, cum ca precipitatiile vor cadea asupra localitatilor din Dolj, insa nu s-a obosit sa anunte localnicii, pentru ca nu a crezut ca tocmai comuna Tuglui sa fie atat de afectata. Vina insa apartine si satenilor care arunca deseuri in santuri si apa nu s-a putut scurge. Directorul Sistemului de gospodarire a apelor Dolj a precizat ca pana la aceasta ora nu s-a facut o evaluare a pagubelor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.