Situația celor 100 de școli încă neautorizate de DSP, vulnerabilitățile privind siguranța în și pe lângă unitățile de învățământ și necesitatea actualizării planurilor pentru situații de urgență au fost temele discuției de ieri de la Prefectură privind începerea noului an școlar.
La ședința Colegiului Prefectural al Municipiului București pe tema măsurilor luate pentru deschiderea în bune condiții a anului școlar 2011-2012 a participat și ministrul Educației, Daniel Funeriu.
Astfel, conform prezentării făcute de prefectul Capitalei, în Municipiul București vor funcționa 394 de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică și 46 de unități de învățământ fără personalitate juridică.
Totodată, în București sunt 234 de unități de învățământ particular (163 de grădinițe, 20 de școli în învățământul primar, 13 în învățământul gimnazial, 22 în învățământul liceal și 16 unități postliceale). Procesul de învățământ se desfășoară în aproximativ 700 de clădiri.
Din totalul unităților de învățământ, 97 sunt încă neautorizate de către Direcția de Sănătate Publică. Din acestea, 43 de unități de învățământ sunt incluse în programul BEI și vor fi autorizate la finalizarea lucrărilor. Până la începerea efectivă a anului școlar, o parte dintre aceste școli vor primi autorizarea sanitară, potrivit sursei citate.
Poliția și Jandarmeria București au identificat câteva vulnerabilități în ceea ce privește siguranța în și în jurul unităților de învățământ, care se referă, în primul rând, la altercațiile și micile loviri și violențe dintre elevi. În al doilea rând, s-a arătat că este nevoie ca, împreună cu polițiile locale, să se monitorizeze mai atent spațiul din jurul școlilor, unde prezența unor persoane periculoase poate constitui o problemă.
În București, 265 de unități de învățământ au paza asigurată, fie prin pază proprie, fie prin firme specializate. Monitorizarea școlilor se face, deocamdată, cu 1.547 de camere video.
Daniel Funeriu a solicitat autorităților locale prezente să se implice mai activ în implementarea de programe tip afterschool, acestea fiind o metodă de canalizare a atenției elevilor spre proiecte utile acestora. Totodată, ministrul a cerut Prefectului Capitalei, Poliției, Jandarmeriei și Inspectoratului școlar să reanalizeze planul de siguranță al unităților de învățământ și să corecteze acolo unde situațiile practice au arătat că este nevoie de măsuri mai ferme.
Un alt subiect de discuție a fost legat de necesitatea încheierii de parteneriate public-private pentru repararea și modernizarea terenurilor de sport din școli și licee, în contextul în care acestea pot constitui sursă de venit suplimentar pentru școli dacă, după încheierea programului zilnic școlar, sunt închiriate către doritori.
Geo Ioanid