Aproape cinci milioane de români, adică un sfert din populația țării, au fumat anul trecut în fiecare zi, potrivit unui studiu global dat ieri publicității de către Ministerul Sănătății. Acesta arată că bărbații cu studii superioare fumează mai puțin decât cei cu studii medii sau fără studii, în timp ce la femei, situația este inversată, cele cu pregătire superioare par a fi mai stresate și fumează mai mult în fiecare zi. Cei mai mulți fumători „înrăiți“ trăiesc în orașe și au între 25 și 44 de ani. Majoritatea au început să fumeze când aveau între 17 și 19 ani și nu rezistă mai mult de 30 de minute după ce s-au trezit dimineața ca să-și aprindă o țigară. Dependența sau lipsa de voință este atât de mare încât doar patru din zece fumători au încercat să se lase de țigară.
Prevalența persoanelor care fumează în fiecare zi a fost în 2011, în România, de 26,7 la sută, adică 4,85 milioane de oameni, dintre care cei mai mulți sunt bărbați 37,4 la sută, iar la femei 16,7 la sută, potrivit unui studiului global privind tutunul la adulți. Datele GATS arată că în România, 24,3 la sută dintre adulții de 15 ani și peste această vârstă sunt fumători zilnici. Cei mai mulți – 34,9 % sunt bărbați, iar 14,5% sunt femei. Foarte puțini – 2,4 % sunt fumători ocazionali, respectiv 2,5 % bărbați și 2,2% femei.
Femeile cu studii fumează mai mult
Rata prevalenței globale a persoanelor care fumează curent a fost maximă la grupa de vârstă 25-44 ani (36,3 %) și minimă în rândul celor de 65 de ani. De asemenea, a fost ușor mai ridicată în mediul urban – 28,4 %, față de rural – 24,5 %. Potrivit studiului, totuși, în rândul bărbaților, cea mai scăzută prevalență a fost înregistrată la persoane cu educație superioară (36,4 %), în timp ce în rândul femeilor, ratele prevalenței au fost mai ridicate în rândul celor cu educație medie și superioară (19,6%, respectiv 20,0%) și cea mai scăzută în rândul celor cu educație primară (14,7%).
Țigara de trezire, fumată aproape cu ochii-nchiși
Cei mai mulți dintre fumători au început să fumeze zilnic la vârsta de 17-19 ani (43,1%). Au urmat cei care au început să fumeze zilnic la 15-16 ani (21,7%) și la peste 20 ani (18,1%). Peste 17% au început să fumeze înainte de 15 ani, majoritatea fiind din mediul rural. Studiul a relevat că 69,5% dintre fumătorii zilnici își aprind prima țigară din ziua respectivă în primele 30 minute după trezire, iar dintre aceștia, 26,2% – în primele cinci minute după trezire.
Fumătorii de la sate renunță mai ușor la țigară
Mai mult de patru din zece fumători în vârstă de 15?óÔé¼?É24 ani (43,8%) au încercat să renunțe la acest viciu, rata renunțării prezentând un declin cu înaintarea în vârstă. Peste o treime dintre fumători, atât din mediul urban (36,2%), cât și din mediul rural (40%) au încercat să renunțe.
Unu din șase fumători zilnic face cancer la plămâni
Medicii avertizează că fumatul este principalul inamic al sistemului imunitar atât pentru fumători, cât și pentru cei care inhalează pasiv fumul, în locuri unde se fumează. Studiile arată că unu din zece persoane care au fumat la un moment dat face cancer la plămâni, în timp ce unu din șase perosane care fumează în fiecare zi este afectată de această boală. Statisticile arată că anual, sute de mii de oameni mor în lume din cauza unor boli de plămâni sau de inimă ori de cancere la nivelul laringelui, esofagului sau cavității bucale, provocate de tutun. În același timp, numai în Europa aproape 20.000 de nefumători mor din aceeași cauză.
Mihaela Iamandei