Un adevarat -razboi- a izbucnit intre Ministerul Sanatatii si furnizorii de produse medicale pe tema datoriilor acumulate de unitatile sanitare catre acestia in anii 2003 si 2004. Astfel, ca o masura disperata, furnizorii au sistat de ieri aprovizionarea cu materiale sanitare si medicamente catre cele 38 de spitale din 26 de judete ale Romaniei care au refuzat sa-si achite datoriile desi au primit fonduri in acest sens.
Prin decizia Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) de a sista distribuirea medicamentelor si materialelor sanitare catre spitalele care nu vor sa-si achite datoriile din anii 2003 si 2004, bolnavii care se interneaza in unitatile sanitare vizate de aceasta decizie ar putea fi nevoiti ca in perioada urmatoare sa-si aduca medicamentele de acasa.
In acest sens, ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, a declarat ca -… exista si spitale negre care nu si-au platit datoriile, desi puteau, asa cum exista si spitale albe, care au refuzat sa le achite intrucat calitatea materialelor sanitare aduse de furnizori nu era aceeasi cu mostra. Daca AFPM nu-si va schimba pozitia, voi gasi cai alternative de aprovizionare a spitalelor-.
Datoria acumulata de cele 38 de spitale din 26 de judete ale Romaniei catre furnizori si pe care Ministerul Sanatatii va trebui sa o achite, potrivit directorului executiv al AFPM, Ion Ciceala, insumeaza 1.111 miliarde de lei.
Pentru 300 miliarde de lei nu exista baza legala de plata
Cu privire la achitarea acestei datorii, Mircea Cinteza sustine ca au fost platite 507 miliarde de lei si au mai ramas de plata, pana la 30 aprilie 2005, conform protocolului semnat intre minister si furnizori, 304 miliarde de lei, din care au fost achitate deja 104 miliarde de lei.
In plus, suma este de 811 miliarde de lei, din care restul de aproximativ 200 miliarde de lei vor fi achitate, iar diferenta de 300 miliarde de lei, ce reprezinta contracte angajate in afara bugetelor, -… nu vor fi achitate intrucat nu exista baza legala pentru a le plati-.
Presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Cristian Vladescu, a declarat ca -… voi verifica daca fondurile alocate de Casa Nationala cu acest scop au fost date spitalelor de Casele judetene, iar daca directorii acestora nu le-au eliberat, vor raspunde pentru decizia luata-.
Pe de alta parte, drept solutie pentru evitarea unei astfel de situatii in care spitalele din Romania risca sa intre in colaps, in opinia lui Cinteza este reprezentata de intocmirea unei liste negre cu furnizorii care au aprovizionat unitatile sanitare cu produse medicale de proasta calitate ce va fi facuta publica.
-Acest lucru nu reprezinta o declaratie de razboi, insa directorii de spitale vor avea obligatia de a nu mai incheia contracte cu acesti furnizori-, a mai declarat Mircea Cinteza.
Directorii de spitale -negre-, chemati sa dea explicatii
In plus, ministrul sanatatii a anuntat ca toti directorii spitalelor cu datorii catre furnizorii de produse medicale vor fi chemati la minister pentru a explica de ce au optat pentru a nu-si achita datoriile in timp ce au fost eliberate fonduri pentru plata la termen a indatoririlor financiare catre Asociatia Furnizorilor de Materiale Sanitare.
In acest sens, Cinteza a dispus deja ca toti directorii de unitati sanitare care in urma intrevederii se va stabili ca nu si-au achitat datoriile din motive nejustificate sa fie sanctionati administrativ contraventional conform prevederilor legale, chiar si prin eliberarea acestora din functia detinuta in prezent.
Printre spitalele cu datorii catre furnizorii din Bucuresti se numara Spitalul -Bagdasar Arseni-, cu o restanta de peste 23 miliarde de lei, Spitalul Clinic Universitar de Urgenta, cu peste 15 miliarde de lei, Spitalul -Sf. Pantelimon-, cu peste patru miliarde lei, Institutul de Cardiologie -C. Iliescu-, cu peste doua miliarde lei, si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii -Grigore Alexandrescu-, cu 1.110 miliarde de lei.