Deshiderea Muzeului Antipa a dus mii de bucureșteni la porțile instituției culturale. Astfel, aproximativ 4.000 de persoane au vizitat, în acest weekend, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Capitală, în ziua redeschiderii, programul de vizitare fiind extins, pentru ca toți bucureștenii care au stat la coadă pentru a vedea exponatele să poată intra. Încă de la ora 10.00, când porțile muzeului s-au deschis pentru public, pentru prima oară de la demararea lucrărilor de modernizare, zeci de bucureșteni s-au așezat la coadă.
Vizitatorii s-au bucurat de cele 2.000 de exponate și s-au declarat încântați de modul în care arată muzeul după modernizare. De altfel, ieri dimineața, alte sute de vizitatori au luat cu asalt Muzeul Antipa, încă de la începerea programului. Prețul unui bilet întreg este de 20 de lei, fiind oferite reduceri pentru elevi, studenți și pensionari, dar și gratuități, potrivit site-ului muzeului. Programul de vizitare de este marți până duminică, între orele 10.00 și 20.00.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Capitală s-a redeschis pentru public sâmbătă, cu o întârziere de aproape un an față de termenul anunțat inițial pentru finalizarea lucrărilor de modernizare.
Inițial, redeschiderea a fost anunțată pentru toamna anului trecut, însă, potrivit reprezentanților Ministerului Culturii, au fost câteva probleme legate de prezervarea exponatelor, dar și de firma care a câștigat licitația pentru lucrările de modernizare. Ulterior, redeschiderea a fost reprogramată pentru aprile și a fost iarăși amânată, din cauza unor „decalaje de plăți“, după cum au precizat tot reprezentanții Ministerului Culturii. Următorul termen anunțat a fost iunie 2011. Costul lucrărilor de modernizare a muzeului se ridică la aproximativ 13 milioane de euro. Fondurile necesare au fost asigurate, în parte, dintr-un împrumut acordat Ministerului Culturii, în 2006, de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar restul, de la bugetul de stat. Pe de altă parte, mulți dintre vizitatori au declarat că în unele zone reparațiile făcute nu meritau banii. Cei de la site-ul b365.ro, au susținut, după vizita la Muzeu, că „în unele locuri sunt investiții vizibile îns„ mai peste tot rămâi cu senzația că s-au schimbat doar geamurile dintre exponate și vizitator și s-a dat cu var. Interesant e că, foarte probabil, au angajat pe cineva, cu simțul umorului, care să schimbe mutrele animalelor. Acum toate arată de parcă ar fi murit căsăpite cu zâmbetul pe buze. Mărturie stă, cel puțin, iepuroiul de la subsol care pare a fi murit în urma unei supradoze de heroină: se uită pierdut către doi vizitatori deodată, aflați în colțurile opuse ale încăperii“. În cele două zile de la deschidere muzeografii au vândut bilete de peste 30.000 de lei.
Teodora Kim