Sala Polivalenta din Bucuresti a fost luata ieri cu asalt de mii de tineri, dornici sa gaseasca un bilet cat mai in fata la Bursa locurilor de munca pentru absolventi – 2002, -concert- organizat de Agentia Municipala de Ocupare a Fortei de Munca.
Inca de la primele ore ale diminetii, absolventi si absolvente de liceu si de facultate ai acestui an, majoritatea in tinute impecabile, s-au asezat la coada, in speranta obtinerii unuia dintre cele 3.724 de locuri de munca, puse la dispozitie de 212 firme dornice sa-si recruteze angajati prin intermediul acestei Burse.
La nivel national, absolventii anului 2002 au beneficiat – prin bursele organizate in 169 de puncte judetene de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca si cele 42 de agentii judetene – de 23.448 locuri de munca.
Curiozitate, amuzament, dar si necesitate
Situatia materiala a fost factorul dominant care i-a condus pe tinerii Capitalei la Bursa de la Sala Polivalenta. Dar destui dintre ei nu au fost neaparat manati de dorul de munca, stiut fiind ca legea le permite o -pauza- de 60 de zile de la data absolvirii, pana sa intre in somaj. Liviu E., absolvent de liceu, ne-a povestit ca a fost luat pe sus de prietena sa, poate-poate vor gasi un angajament comun, la aceeasi firma, pentru a ramane nedespartiti. -Daca nu ne accepta pe amandoi, refuzam. Oricum, mai avem ceva timp de stat acasa, si nu cred ca toamna este cel mai bun anotimp pentru angajari. Dar nici un ban in plus n-ar strica…-, spune Liviu. Prietena lui, Emilia, este insa decisa sa-l convinga sa se apuce de ceva, chiar daca la anul vor da examen de admitere la facultate: -Nu sunt sigura ca vom gasi ceva pe plac, dar de bani tot avem nevoie. Mai ales in conditiile in care universitatile reintroduc examen de admitere, poate va fi nevoie sa facem meditatii. Asa ca vom cauta ceva de lucru. Este un mare avantaj ca sunt multe firme laolalta, si nu suntem nevoiti sa luam Bucurestiul in picioare pentru a gasi de munca-.
Oferta pentru absolventii de liceu a fost destul de variata, pentru ei fiind puse la bataie aproape o mie de locuri de munca, in posturile de agenti de paza, agenti asigurari, agenti comerciali si publicitari, lucratori comerciali, operatori calculator, casieri, contabili, secretare si alte specialitati.
Absolventii de facultate nu prea au cautare
Locuri de munca pentru licentiati au fost destul de putine la nivel de Capitala, doar 563 de posturi fiind puse la bataie, in conditiile in care cei mai multi dintre solicitanti au fost absolventi cu studii superioare. Dar circumspectia angajatorilor a fost mai mica decat in privinta celor cu studii medii, multi absolventi primind O.K.-ul inca de la interviul purtat in sala. Delia N., absolventa ASE, a reusit sa-l convinga pe primul angajator de calitatile sale. -Cauta reprezentanti de vanzari. In privinta C.V.-ului, nu s-a uitat decat pe specializare. Nici interviul nu a durat prea mult: m-a intrebat de ce cred ca au unii atat de multi bani. Si eu i-am raspuns: pentru ca nu dau la altii din ei! A zambit, a dat din cap spre aprobare si mi-a propus sa ne vedem luni la firma pentru a mi se intocmi formalitatile de angajare. Daca se tine de promisiune si imi da salariul pe care l-am negociat, nu vad de ce n-am bate palma. Dar eu oricum mai caut ceva pe aici, pentru ca nu ma pot baza pe o singura promisiune-.
In premiera, solicitarile cele mai multe au vizat inginerii, 233 de locuri fiindu-le puse acestora la dispozitie. Oferta a vizat diverse specialitati, ca economisti, consultanti asigurari, informaticieni, reprezentanti vanzari, traducatori, juristi, arhitecti, asistenti sociali, chimisti etc.
Organizatorii, multumiti de participare
Atat presedintele ANOFM, secretarul de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ioan Cindrea, cat si presedintele Agentiei Bucuresti, Dumitru Pelican, s-au declarat multumiti de participare la Bursa locurilor de munca pentru absolventii din Capitala si din tara.
-Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, pentru fiecare absolvent incadrat in munca pe durata nedeterminata, angajatorul primeste, timp de 12 luni, o suma lunara reprezentand salariul minim pe tara. Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin trei ani de la data incheierii contractului. In perioada de trei ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de angajator. Cheltuielile cu formarea sa profesionala vor fi suportate din bugetul asigurarilor sociale pentru somaj-, a precizat Ioan Cindrea.