Sindicatele acuza Guvernul ca incearca, prin emiterea unor acte normative, sa reinstaureze rolul fantomatic al asesorilor populari de pe vremea comunistilor. Asistentii judiciari – existenti in completele specializate in litigii si conflicte de munca – vor fi inlocuiti de magistrati consultanti. Magistratii consultanti nu se vor mai bucura insa de aceeasi putere de decizie in judecarea unui litigiu. Totodata, ministrul justitiei are posibilitatea de a respinge candidaturile persoanelor propuse de sindicate si patronate pentru functia de magistrat consultant. Luand act de decizia de neconstitutionalitate a OUG 179/1999, marile confederatii sindicale Cartel ALFA, Blocul National Sindical, Confederatia Sindicatelor Democratice si Meridian, impreuna cu reprezentanti ai patronatelor au inaintat un alt proiect de ordonanta. Insa, pe masa de lucru a Guvernului, proiectul a ajuns intr-o cu totul alta forma, in urma modificarilor propuse de Ministerul Justitiei. Deocamdata, conform actului normativ privind conditiile si procedura de selectie a magistratilor consultanti, se stie sigur ca ei vor purta o baveta de culoare albastru deschis…
Guvernul incearca, prin doua hotarari, sa reinstaureze rolul fantomatic al asesorilor populari de pe vremea comunistilor. Asistentii judiciari – existenti in completele specializate in litigii si conflicte de munca – vor fi inlocuiti de magistrati consultanti, care nu vor mai avea insa aceleasi abilitati. Conform actului normativ privind conditiile si procedura de selectie a magistratilor consultanti, ei vor purta o baveta de culoare albastru deschis…
Privind inapoi cu… mandrie
-Rolul magistratilor consultanti incepe sa semene tot mai mult cu cel al asesorilor populari de pe vremea lui Ceausescu, care au existat in tribunale pana in 1985-, considera prim-vicepresedintele Federatiei Sindicatelor din Chimie-Petrochimie, afiliata la Cartel Alfa, juristul Ovidiu Popescu, specializat in Dreptul Muncii. Astfel, ei nu pot decat sa-si exprime o opinie consultativa, neavand un rol decisiv in pronuntarea unei decizii judecatoresti. -Sunt, practic, niste pseudomagistrati, pentru ca nu beneficiaza de drepturile magistratilor, cum ar fi de exemplu inamovibilitatea-, a adaugat Ovidiu Popescu.
Totodata, ministrul justitiei are posibilitatea de a respinge candidaturile persoanelor propuse de sindicate si patronate, pentru functia de magistrat consultant.
Gata cu democratia!
Abia la a treia decizie, Curtea Constitutionala a conchis ca exista lipsa de neconstitutionalitate in OUG 179/1999 privind prezenta celor doi asistenti judiciari care pot majora pe judecator in adoptarea hotararilor privind litigiile de munca, deoarece deciziile se luau cu doua voturi la unul. Adica, judecatorul trebuia sa aiba de partea lui, la decizie, fie pe asistentul judiciar patronal, fie pe cel sindical. Decizia de neconstitutionalitate, fiind admisa, a provocat un blocaj in emiterea sentintelor prompte, si deci in solutionarea rapida a litigiilor de munca. Asistentii judiciari nu mai puteau face parte din complet, sau – daca participau – nu mai puteau lua parte la decizii, asupra lor planand suspiciunea ca nu ar fi independenti…
Guvernul incearca sa duca de nas sindicatele
Luand act de decizia de neconstitutionalitate a OUG 179/1999, marile confederatii sindicale Cartel ALFA, Blocul National Sindical, Confederatia Sindicatelor Democratice si Meridian, impreuna cu reprezentanti ai patronatelor au inaintat un alt proiect de ordonanta.
Dar la Guvern a ajuns intr-o cu totul alta forma, in urma modificarilor propuse de Ministerul Justitiei. In proiectul de ordonanta inaintat de Ministerul Justitiei, magistratii consultanti nu mai puteau participa la luarea deciziilor, ei avand doar drept de opinie – care poate exista in hotararea judecatoreasca, dar fara sa o influenteze. Practic, votul lor nu mai este unul deliberativ, ci doar unul consultativ.
Zeci de mii de litigii de munca
Daca in 1998 au intrat in instanta per total – la nivel national – 16.755 de conflicte si litigii de munca, solutionate au fost 17.882, dar pe stoc mai erau, din anii precedenti, 11.383. In 1999, numarul lor a depasit 32.012 de litigii, solutionate fiind 33.043 – cu diferenta de stoc de rigoare… In anul 2000 au fost 40.063 de litigii intrate, solutionate fiind 41.105.
Dar, de la 1 iunie 2000 au intrat in functiune completele specializate, la care s-a adaugat procedura de celeritate (urgenta) stipulata de Legea 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca in care sunt stabilite termene de judecata de maximum 10 zile. In urma nou-createlor facilitati legislative, in primele noua luni ale anului 2001, au intrat in instanta doar 12.266 de litigii, solutionate fiind cu 4.000 mai mult, cele suplimentare fiind de pe stoc.
Ca atare, rolul decizional al fostilor asistenti judiciari – viitori magistrati consultanti – apare cu atat mai pregnant, cu cat se doreste o protectie reala a salariatului.