Home Social Asigurarile sociale, pe calea contopirii

Asigurarile sociale, pe calea contopirii

DISTRIBUIŢI

Cu binecuvantarea confederatiilor sindicale care au ratificat Conventia de marti, Guvernul insista pe ideea infiintarii unui fond unic al asigurarilor sociale de stat. Aceasta idee – combatuta la inceputul lunii chiar si de Cartel ALFA si Blocul National Sindical – a trezit puternice reactii negative si din partea altor segmente sociale.

Dar, deja au aparut doua proiecte de lege, care isi doresc sa -reglementeze- comasarea fondurilor de asigurari sociale de stat, cu tot cu excedentele si deficiturile pe care le contin. Practic, tot controlul va trece in grija Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, prin infiintarea Agentiei Nationale pentru Colectarea Contributiilor de Asigurari Sociale de Stat (ANCCASS – mai pe scurt, cat de cat…).

Totodata, nu este mentionata nici preconizata reducere a fiscalitatii, in proiectul de lege prevazandu-se o cota unica de asigurari sociale de 50% pentru contributia individuala de asigurari.

Pretul succesului… sindical!

Un punct din Conventia semnata de Cartel ALFA, BNS si Guvern este in totala contradictie cu pozitia celor doua confederatii, de la inceputul acestei luni, fata de fondul unic de asigurari sociale.

Pe la inceputul acestei luni, Cartel ALFA si BNS au conceput un protest – sub forma unui Acord – referitor la initiativa Executivului de a unifica cele trei fonduri nationale (Contributia pentru asigurari sociale, Fondul de somaj si Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate). -Confederatiile sindicale si patronale nu sunt de acord cu aceasta initiativa, deoarece considera ca principalul efect pe care il va avea va fi diminuarea eficientei utilizarii fondului respectiv, iar in plan social va impiedica scaderea fiscalitatii asupra cetatenilor contribuabili. Actualmente, prin delimitarea clara a celor trei tipuri de fonduri (CAS, FS, CASS), se pot evidentia zonele in care exista excedent sau deficit si se poate rediscuta, in consecinta, nivelul de impozitare pe sectorul respectiv-, se arata in Acordul semnat si parafat de Cartel ALFA si BNS, si transmis celorlalte confederatii sindicale si patronale. In textul Acordului mai exista si alte argumente, foarte bine argumentate, cu privire la lipsa de oportunitate a acestui fond unic…

In schimb, in textul Conventiei semnate marti de cele doua confederatii si Guvern, exista un paragraf asupra caruia partile – mediatizate -en gros-, in perioada negocierilor – s-au oprit foarte putin, in fata camerelor de luat vederi si a aparatelor foto: la punctul 4, este scris, negru pe alb: -Confederatiile sindicale semnatare sustin masurile de reforma a sistemului de securitate sociala, pornind de la urmatoarele principii: a) stabilirea unei contributii sociale unice, prin lege organica, colectata intr-un singur fond de securitate sociala, conform prevederilor constitutionale-. Oare ce i-a convins pe cei de la Cartel ALFA si BNS s-o coteasca la 180 de grade, in mai putin de o saptamana?

Fondul unic, sub controlul Ministerului Muncii si al premierului

Dupa cum se precizeaza in proiectul de lege referitor la infiintare, -Conducerea Agentiei Nationale pentru Colectarea Contributiilor de Asigurari Sociale de Stat este asigurata de un secretar de stat din cadrul MMSS, care este si presedintele acesteia-. Daca emitentul prezentului proiect de act normativ ar fi privit putin la organizarea institutiilor similare din Occident, ar fi putut constata ca in Belgia, de exemplu, organul central de administrare – Oficiul National de Securitate Sociala – este de sine statator, Ministerul Prevederii Sociale (omologul MMSS) avand doar rol de coordonator. In Danemarca, descentralizarea este si mai elocventa: Oficiul National de Sanatate administreaza numai spitalele, in timp ce Oficiul National al Securitatii Sociale se ocupa numai de prestatiile in natura si in speta. Totodata, cele trei oficii sunt in relatii de coordonare cu trei ministere – Ministerul Afacerilor Sociale, Ministerul Interior si Ministerul Muncii. Practic, nici nu se pune problema de Fond unic de asigurari sociale. Dar modelele occidentale nu sunt folosite de guvernanti decat atunci cand le convine…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.