Home Social Asigurarile sociale se zbat intr-o gaura de 83 mii mld.

Asigurarile sociale se zbat intr-o gaura de 83 mii mld.

DISTRIBUIŢI

– Agentii economici de stat si privati datorau, in prima parte a acestui an, nu mai putin de 83.078 de miliarde de lei catre bugetul asigurarilor sociale de stat

– Practic, dimensiunile infime la care -se ridica- tot ce inseamna venit din asigurarile sociale – pensie, ajutor de somaj, indemnizatie de maternitate, alocatie pentru copii, asigurarea venitului minim garantat, masurile active pentru combaterea saraciei si somajului – pot fi puse si pe seama -uitarii- angajatorilor de a plati contributiile pe care le-au oprit din salariile angajatilor, dar pe care nu le-au varsat in contul asigurarilor sociale

– Acest debit de-a dreptul urias a fost acumulat in toata perioada celor 13 ani de democratie (mai ales economica…)

– La datoria actuala se adauga restantele din perioada comunista, – in valoare de peste patru miliarde de dolari – deturnate in alte scopuri din bugetul acelor ani in care nu se facea o delimitare in ce priveste destinatia banilor cu care cotizau angajatii, si nici sursele cu care era alimentat bugetul de stat

– In primul trimestru al acestui an, peste 26.000 de angajatori cu datorii se aflau in procedura de executare silita, din care aproape 14.000 – in faza de somatie


– Daca – la modul ideal vorbind – datoriile acestora ar fi recuperate in acest an, bugetul pe 2003, consolidat, care este de 563.000 miliarde de lei, ar creste cu… 17%! Si s-ar apropia de nivelul cheltuielilor, pe care guvernul l-a estimat la 643.000 miliarde de lei.

Datoriile agentilor economici de stat si fata de bugetul Asigurarilor Sociale de Stat se ridicau, in prima parte a acestui an, la peste 83.000 miliarde de lei. O suma cu adevarat fabuloasa, daca se incearca o comparatie cu dimensiunea bugetului pe 2003 – consolidat, de aproximativ 563.000 de miliarde. Totodata, cheltuielile totale ale acestui an de la buget sunt evaluate la 645.000 de miliarde de lei.

Aceste debite au fost acumulate nu in ultimul timp, ci de-a lungul celor 13 ani de democratie (mai ales economica…). Desi procentajul recuperarii creantelor bugetare a crescut in ultimii doi ani, printr-o politica si legislatie mai drastice, problema ramane in continuare la dimensiuni ingrijoratoare.

Practic, la nivel national, pentru recuperarea creantelor respective, 26.187 de agenti economici debitori se aflau in procedura de executare silita. Dintre ei, 13.909 se aflau, in prima parte a acestui an, in faza de somatie, in timp ce 11.552 erau deja in faza de poprire bancara. In faza de sechestru bunuri mobile/imobile sunt peste 1.700 de agenti economici.

In cursul anului trecut, casele teritoriale de pensii au sesizat organele abilitate in legatura cu 1.620 de agenti economici care au retinut – dar nu au virat! – sumele colectate de la angajati, pentru fondul de pensie suplimentara si contributie individuala de asigurari sociale, in vederea inceperii urmaririi penale impotriva persoanelor responsabile de nevirarea acestor sume, conform prevederilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte asigurari sociale si ale Legii 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca. Totodata, la inceputul anului in curs, 262 de plangeri penale se aflau in curs de solutionare, si pentru 366 de plangeri s-a dispus inceperea urmaririi penale.

Pentru a exista o imagine comparativa in ce priveste dimensiunea reala a datoriei de 88.078 miliarde de lei, precizam doar cheltuielile Casei Nationale de Pensii si alte asigurari sociale pentru continuarea recorelarii pensiilor, care si in acest an se ridica la aproximativ 7.000 de miliarde. Tot comparativ, aminitim ca intregul buget al Educatiei pe anul 2003 se ridica la 75.000 de miliarde…

In conditiile unei fiscalitati excesive, este un lucru absolut normal ca angajatorii sa incerce unele -portite- pentru a se relaxa cat de cat financiar. Multi dintre ei considera ca pensia si somajul sunt riscuri extreme pentru angajatii lor, asa ca au -uitat- sa mai treaca pe la casieria CNPAS…

Pe vechea legislatie, angajatii puteau verifica o data pe an, gratuit, daca li s-au varsat sumele oprite din salariu, pentru achitarea contributiei la asigurarile sociale. In rest, puteau verifica de cate ori voiau, dar pe bani.

In schimb, de la 1 martie 2003, noul Cod al muncii ii someaza pe angajatori sa dea raportul salariatilor mult mai des pentru starea in care se afla depunerea acestor cotizatii. Asa ca unde nu -arde- CNPAS, angajatorii vor fi -taxati- de sindicate sau reprezentantii salariatilor in ce priveste situatia depunerii asigurarilor sociale.

Oricum, in cel mult cateva zile, pe site-ul CNPAS – www.cnpas.org – va fi disponibila lista marilor contribuabili restanti la bugetul asigurarilor sociale, urmand ca pentru ceilalti contribuabili cu creante, lista sa fie inserata in acelasi site pana la sfarsitul lunii viitoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.