Home Social Asistenta de la Giulești – arestată pentru 29 de zile

Asistenta de la Giulești – arestată pentru 29 de zile

DISTRIBUIŢI

Asistenta Florentina Cârstea și-a ignorat și sfidat atribuțiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giulești și a fost într-un alt salon și la toaletă, moartea bebelușilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia. Din actele aflate la dosar rezultă că, la momentul producerii incendiului, la salonul de Terapie Intensivă nou-născuți era de serviciu Florentina Cârstea – asistent medical, care, conform mențiunilor din fișa postului, avea obligația supravegherii permanente a nou-născuților aflați în acel salon, susțin procurorii. Coroborând datele rezultate din expertiza informatică realizată la Institutul de Tehnologii Avansate al SRI cu aspectele relatate de către persoanele audiate, procurorii au stabilit că asistenta medicală Cârstea a lipsit din salon în momentele declanșării și amplificării incendiului, timp de 12 minute. „Astfel, la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina Daniela Cârstea a părăsit salonul de terapie intensivă nou-născuți și a intrat în salonul de cezariene, acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior, inculpata a ieșit din salonul de cezariene și a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ un minut, a ieșit din toaletă și a revenit în salonul de cezariene, mergând prin ușa comună în salonul de nou-născuți, unde a discutat cu martora Clemența Florea (în acest interval de timp martora Daniela Mihăescu părăsise salonul de cezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naștere prin cezariană la etajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Clemența Florea, incendiul a fost constatat de către martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizat sistemul cu număr unic de urgență 112. Ulterior, inculpata, alarmată de țipetele care se auzeau, a ieșit și ea pe hol prin ușa salonului de cezariene“, se arată în documentul citat.
Moartea bebelușilor, violentă
În 16 august, Serviciul Omoruri din cadrul Poliției s-a sesizat din oficiu în legătură cu producerea unui incendiu la Spitalul Clinic de Obstetrică și în urma căruia au decedat, în salonul de terapie intensivă nou-născuți trei bebeluși, iar alți opt au fost transferați, având arsuri grave, la Spitalul Clinic de Urgență „Grigore Alexandrescu“. Apoi, în 17 și 18 august au mai decedat doi nou-născuți. Procurorii au reținut că pe 16 august, în jurul orelor 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie, situat la etajul doi al clădirii unității sanitare, a izbucnit un incendiu în urma căruia trei dintre cei unsprezece nou-născuți aflați în salon au decedat, iar ceilalți opt au suferit vătămări corporale grave – arsuri în proporție de 50-70% din suprafața corporală. „Moartea nou-născutului de sex feminin (Arcudeanu) a fost violentă. Ea a fost cauzată de o insuficiență cardio-respiratorie acută consecutivă unei anoxii-anoxice, în condițiile unui incendiu intraspitalicesc. Leziunile traumatice constatate la examenul extern (arsuri de gradul I și II pe circa 25% din suprafața corporală) s-au putut produce prin contact cu atmosferă supraîncălzită și au legătură directă de cauzalitate cu decesul. Examenul toxicologic – sânge recoltat la autopsie – conține cinci la sută carboxihemoglobină. Acest nou-născut, neînregistrat la starea civilă, a fost identificat prin compararea profilului genetic cu profilul genetic al părinților, stabilindu-se că părinții biologici sunt Arcudeanu Mădălina Nicoleta și Păuna Gheorghe Stelian“, se arată în propunerea de arestare preventivă a asistentei.
„Moartea nou-născutului de sex masculin Benga a fost, de asemenea, violentă, iar motivele decesului sunt tot arsuri de gradul I și II, procurorii identificând micuțul prin teste ADN. Anchetatorii au stabilit același lucru și pentru bebelușul Damian, stabilindu-se că părinții biologici sunt Yilmaz Ali Riza și Damian Mihaela“. De asemenea, ancheta a relevat că moartea lui Datcă Ștefan a fost la fel de violentă, decesul producându-se prin șoc post-combustional complicat cu bronhopneumonie, „consecința arsurilor termice de grad II și III pe circa 30% din suprafața corporală“.
Potrivit procurorilor, bebelușii Săndulescu Radu-Marian, Coman Ana, Coman Ștefan și Bogdan Constantin au fost internați cu diagnostic de arsuri prin flacără pe corp, mâini și picioare, de gradele II și III pe 70% din suprafața corpului. În cazul celor patru au fost constatate arsuri ale căilor respiratorii, nou-născuții fiind în șoc post-combustional.
Nou-născutului Cornean Maria-Daria i s-a stabilit același diagnostic, cu arsuri de gradele II și III pe circa 10% din suprafața corporală, pe corp, mâini și picioare, de gradele I și II pe circa 50% din suprafața corporală, acesta având arsuri pe căi respiratori și fiind în șoc post-combustional.
Cârstea a sfidat atribuțiile de serviciu
Procurorii susțin că atitudinea acesteia de sfidare a obligațiilor și responsabilităților profesionale a culminat cu absența nejustificată din salonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecințele ireversibile pentru bebelușii deveniți victime, care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată.
Mai mult, din imagininile stocate pe camerele de supraveghere reiese că asistenta a părăsit locul de muncă, în mod voluntar, iar în intervalul celor 12 minute cât nu s-a aflat la locul său de muncă s-a declanșat și amplificat incendiul în salonul unde se aflau cei 11 nou-născuți.
Expertiza informatică realizată denotă că incendiul a avut o sursă de aprindere electrică și a avut două faze. Cea de-a doua fază, cauzată de mediul îmbogățit cu oxigen, a amplificat rapid și în interval scurt de timp temperatura, până la un nivel care a generat o căldură atât de mare încât corpurile bebelușilor, care cântăreau între un kilogram și maxim 2,5 kilograme, au fost arse pe 50-70% din suprafața corpului, trei dintre nou-născuți decedând, iar materialul din care erau confecționate incubatoarele s-a topit. Un alt argument adus de procurori în fața instanței este că doctrina și practica judiciară au susținut constant că pentru infracțiuni deosebit de grave, cum sunt cele care determină moartea ființei umane, ori vătămarea (mutilarea) ființei umane, pericolul concret pentru ordinea publică este implicit, deoarece prin natura lor aceste fapte au rezonanță negativă.
Judecătoria Sectorului 6 a decis arestarea asistentei pentru 29 de zile.

Avocata asistentei susține că aceasta regretă „cu lacrimi în ochi“
Florentina Cårstea va fi apărată în instanță de Simona Pârvu, avocat care a spus că asistenta medicală deplânge moartea bebelușilor pe care-i îngrijea și că după ce a plecat din salon pentru a merge la toaletă ar fi rugat o colegă să o substituie, care însă a fost chemată în sala de nașteri. Florentina Cårstea nu ar fi fost „niciun moment la nicio petrecere“, a susținut apărătorul. Potrivit avocatului, în cele 12 minute cât a părăsit salonul, asistenta intenționa să se ducă la toaletă. În drum spre toaletă, aceasta a trecut pe la salonul de cezariene pentru a ruga o colegă să o substituie cât ea va lipsi, moment în care ar fi fost rugată de respectiva colegă să rămână acolo, întrucât ea trebuia să meargă să asiste la o naștere. Simona Pârvu a acuzat „sistemul bolnăvicios din sănătate în care o asistentă are în grijă două saloane“, astfel că medicii sau asistenții nu mai au dreptul nici de a merge la toaletă. Avocatul a arătat că asistenta își recunoaște partea de vină și că regretă cu „lacrimi în ochi“ ceea ce s-a petrecut.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.