In cadrul procesului de dezinstitutionalizare a copiilor cu varste intre zero si doi ani, Directiile Generale pentru Protectia Copilului vor beneficia de serviciile asistentilor maternali calificati, in scopul unei reale integrari a acestor copii intr-un mediu cat mai apropiat de cel familial.
Asistentii maternali profesionisti vor fi persoane fizice atestate de Comisia pentru Protectia Copilului, care vor asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul lor cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primesc in plasament sau incredintare.
Persoanele interesate de ocuparea unui asemenea post trebuie sa aiba drept de folosinta asupra locuintei pe raza sau in zona Directiei de Protectie a Copilului si sa dispuna de spatiu locativ pentru ingrijirea unui copil. Totodata, viitorii asistenti maternali trebuie sa prezinte disponibilitate afectiva (dragoste) si capacitate crescuta de relationare cu copiii (experienta in ingrijirea copiilor, capacitate de a ingriji copii care prezinta dizabilitati), sa aiba surse minime de venit, sa nu aiba antecedente penale, sa aiba o stare de sanatate buna (sa nu sufere de boli cronice sau contagioase), sa nu fie persoane pensionate.
Asistentul maternal profesionist beneficiaza de: salariu de baza stabilit pentru asistentul social cu pregatire medie, precum si de o serie de sporuri pentru conditii de munca deosebite in care isi desfasoara activitatea. In plus, Directiile pentru Protectia Copilului acopera toate cheltuielile lunare referitoare la copilul incredintat ori primit in plasament.
In prezent, in centrele de plasament sunt copii normal dezvoltati sau cu dizabilitati de diferite grade. Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie va incerca plasarea a cateva mii dintre acesti copii, prin intermediul Directiilor Judetene si Generale, in grija asistentilor maternali profesionisti. Pana acum, s-a constatat ca plasarea copiilor din centrele de plasament la asistenti maternali profesionisti a fost benefica, intrucat acestia isi desfasoara activitatile specifice varstei lor intr-un climat deosebit de acela dintr-o institutie de ocrotire de mari dimensiuni.
In Capitala, Directia Generala pentru Protectia Copilului Sector 4 deja are in vedere plasarea copiilor cu varste intre zero si 10 ani la asistenti maternali. In acest scop, DGPC Sector 4 pune la dispozitia persoanelor interesate, din raza sectorului 4, un numar de 62 de posturi de asistenti maternali profesionisti, realizand atat evaluarea, cat si pregatirea acestora.
Persoanele interesate de obtinerea atestatului de asistent maternal profesionist in vederea angajarii lor se vor adresa la DGPC Sector 4, cu sediul in Bdul Metalurgiei, nr. 89 (langa Liceul IMGB), telefon: 461.04.81, 460.35.39. Relatii cu publicul, de luni pana joi, intre orele 9.00 si 16.00 si vineri intre orele 9.00 – 13.00.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane