Home Social Astenia de primăvară poate fi combătută ușor

Astenia de primăvară poate fi combătută ușor

DISTRIBUIŢI

Primăvara aduce o dată cu primii ghiocei și primele raze de soare și o stare specială de disconfort, apatie, somnolență echivalată cu astenia de primăvară. Pentru unele persoane această stare de lipsă de chef de viață și lipsă de energie a fost asimilată, în medicină, cu depresia. Cu toate acestea, unii medici consideră că nu este într-adevăr o boală, ci doar o trecere a organismului de la iarnă la primăvară, astfel că se poate trata ca o stare de slăbiciune fizică și psihică, o tulburare care apare odată cu începutul primăverii. Specialiștii consideră că astenia este de fapt  răspunsul organismului nostru la schimbarea climatică, la creșterea luminozității și se manifestă atunci cånd acesta nu beneficiază de resursele energetice potrivite. Totuși, acest tip de tulburare poate conduce către o altă afecțiune mai gravă, și anume depresia. Medicii susțin că dacă după depășirea acestei faze simtomele persistă, atunci este necesar ajutor de specialitate.

Legume, vitamine și multă hidratare

Vestea bună cu care începem primăvara este că putem preveni și trata astenia, cele mai bune remedii regăsindu-se în alimentație, odihnă, hidratare și exerciții fizice potrivite.
Primii pași îi putem face pornind de la o alimentație sănătoasă. În această perioadă, este recomandat să consumăm cåt mai multe legume proaspete de sezon, precum: spanac, urzici, salată verde. De asemenea, fructele au un rol esențial în combaterea asteniei. Ele ne furnizează toate vitaminele și mineralele necesare pentru întărirea organismului. Consumånd fructe bogate în vitamina C, asigurăm organismului un plus de energie și vitalitate, de care avem nevoie pentru a ne menține sănătatea.
Specialiștii atrag însă atenția că nici măcar primăvara nu trebuie să eliminăm din alimentație grăsimile. Mai mult chiar, o alimentație echilibrată trebuie să cuprindă 30% grăsimi. Atenție însă, este recomandat ca, pe cåt posibil, să înlocuim grăsimile saturate cu cele nesaturate. Astfel, ar trebui redus consumul de lactate grase (unt, småntånă), carne grasă de vită, carne de porc și produse de tip fast food. În locul acestora, putem consuma carne slabă de pui, carne de pește și grăsimi vegetale – adică ulei de măsline, de floarea soarelui și produse pe baza acestora, precum margarina. Hidratarea este la fel de importantă. Încearcă să îți formezi un obicei din a include în meniul tău zilnic supele, ceaiurile, sucurile naturale și, bineînțeles, apa. Efectele negative ale asteniei pot fi combătute și prin respectarea unui program echilibrat de odihnă, de minim 8 ore. În timpul nopții, întreg organismul se reface și își recapătă forțele.
Fie că mergi la sală, alergi în parc sau alegi să eviți liftul și să urci scările, mișcarea este esențială în această perioadă. Organismul nostru se va adapta mai rapid la schimbările cărora trebuie să le facă față și vom primi un plus de energie, susțin doctorii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.