Atunci cand vine vorba de Sărbătorile de Iarnă, prima noastră grijă este să cumpărăm cadouri pentru toţi cei dragi, dar mai ales să nu ne lipsească nimic de pe masa de Crăciun şi Anul Nou. Şi cum sarmalele, toba, caltaboşul şi alte preparate din carne de porc sunt nelipsite din meniurile de sărbătoare, nutriţioniştii ne sfătuiesc să folosim cu încredere şi legumele şi fructele, nu doar pentru aspectul prezentabil pe care îl conferă platourilor cu bunătăţi, ci în special pentru efectele benefice asupra sănătăţii organismului.
Comportamentul alimentar pe care îl vom aborda de sărbători îşi va lăsa amprenta nu doar asupra greutăţii noastre, pe care cu greu reuşim să o menţinem, dar mai ales asupra stării de sănătate. De aceea, pentru a nu întampina Noul An gandindu-ne la cat de dăunătoare este carnea de porc pentru organism, trebuie să fim atenţi la ce anume consumăm şi mai ales în ce combinaţii. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne-a declarat că este foarte simplu să evităm disconfortul gastrointestinal, specific acestei perioade, dar totodată să ne şi delectăm cu cele mai delicioase preparate de sezon. Condiţia este să urmăm cateva sfaturi elementare, pentru ca recuperarea ulterioară să nu ne dea bătăi de cap. -Pentru a diminua riscul indigestiei, mesele trebuie luate la un interval de cel puţin o oră, astfel încat stomacul să aibă timp să digere ce s-a consumat la masa anterioară-, ne sfătuieşte Lygia Alexandrescu.
Carnea la grătar, cea mai bună alegere
Mai mult, pentru a nu sta cu grija kilogramelor în plus pe care le vom acumula după ce va trece magia sărbătorilor, este de preferat să evităm carnea cu grăsime, cea mai bună alegere fiind pieptul de pui sau curcan la grătar, fructele de mare sau legumele. -Trebuie să evităm alimentele grase şi prăjite, precum şi sosurile grele şi să combinăm preparatele din carne cu legume şi fructe proaspete, bogate în fibre-, mai spune nutriţionistul Alexandrescu. Mărimea porţiei pe care o vom servi la o masă este de asemenea un alt element de care trebuie să ţinem cont pentru ca organismul să nu se resimtă. -Deşi toate alimentele specifice sărbătorilor sunt foarte gustoase, trebuie să urmărim aromele şi calitatea lor şi nu obţinerea unui stomac plin-, ne sfătuieşte nutriţionistul. Totodată, condimentele în exces sunt de evitat pentru a diminua riscul apariţiei indigestiei. Sucul de portocale, roşiile şi în general alimentele acide nu ar trebui trecute nici ele pe meniul de sărbătoare, întrucat acestea pot provoca tulburări gastrointestinale.
Vinul roşu dă tonul la distracţie
Postul Crăciunului, care în două zile va lua sfarşit, face ca pofta pentru bunătăţile de sezon să fie cat mai mare. Deşi vom fi tentaţi să nu ne scape nimic de pe platourile frumos asezonate, este de preferat să nu ne grăbim atunci cand mestecăm delicatesele. -Mestecarea suficientă a alimentelor combate de asemenea neplăcerile provocate de suprasolicitarea stomacului-, a mai spus Lygia Alexandrescu. Ciocnirea paharelor cu băuturi cat mai sofisticate, însoţită de urări de bine şi sănătate este un obicei pe care fiecare dintre noi îl practică. Cu toate acestea, nutriţionistul ne sfătuieşte ca apa plată să fie nelipsită de pe lista băuturilor care vor fi servite la masă. -Apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantităţi mici şi dese, în timp ce băuturile carbogazoase dulci sunt eliminate pentru a limita balonarea-, spune Lygia Alexandrescu. Vinul roşu este băutura cea mai indicată pentru a asorta masa de sărbătoare şi pentru a da tonul la distracţie şi voie bună.