Studiul privind calitatea supelor instant face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în cursul lunii august, 32 de produse tip supe instant din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
“Supele instant sunt semipreparate cu o valoare nutritivă foarte scăzută, cu un conținut ridicat de sare, care au cantități insignifiante de legume și anumite tipuri de carne și cu aditivi alimentari din belșug. Supele Maggi conțin de 80 de ori mai multă sare decât carne, supele Knorr conțin de 5 ori mai multă sare decât legume, iar supele fabricate în Vietnam conțin între 8 și 12 aditivi alimentari.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către Conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:
Analiza ingredientelor folosite la realizarea acestui tip de produs, coroborată cu alte informații oferite de producător, a scos în evidență faptul că există două categorii de supe instant. Din prima categorie fac parte supele instant cu un conținut insignifiant de carne și legume, iar din cea de-a doua categorie fac parte supele instant care nu conțin carne, ci doar arome artificiale (aromă de vită, de pui, de rață).
Analiza produselor din punctul de vedere al primelor 3 ingrediente din compoziția acestora.
Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și a reieșit că supele instant conțin în principal paste fainoase, dar și amidon din cartofi, piure de cartofi, făină de grâu, lactoză, zahăr și grăsime vegetală de palmier. Al doilea ingredient fiind sarea sau zahărul, maltodextrina, albuș de ou, amidon din cartofi, piure de cartofi, legume deshidratate și ulei vegetal de palmier. Iar cel de-al treilea ingredient este grăsimea vegetală sau lactoză, potențiatori de aromă, sare, amidon, praf de zer, făină de grâu, maltodextrină și legume deshidratate.
Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung
În cele 32 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari. Potențiatori de gust și aromă (monoglutamat de sodiu, guanilat de sodiu, inozinat de sodiu și 5 ribonucleotide disodice), coloranți (caramel sulfit de amoniu, caramel simplu) acidifianți (acid citric, carbonat de sodiu, carbonat de potasiu), agenți de afânare, antioxidanți, agenți de îngroșare (gumă xantan și gumă guar), stabilizatori (trifosfat pentasodic, difosfați, trifosfați și polifosfați).
Analiza denumirii produselor din punctul de vedere al clarității mesajului transmis consumatorului
Denumirile supelor instant vietnameze, marca Vifon, induc în eroare consumatorii prin faptul că sintagmele „cu gust de pui”, „ cu gust de vită”, „cu gust de rață”, care apar în denumirea produselor, creează consumatorului impresia că acele produse au în compoziție acel tip de carne, lucru neadevărat, deoarece în compoziția acestor supe nu s-a identificat tipul de carne care apare în denumire, ci numai arome artificiale ale acelui tip de carne.
Astfel de produse, care creează confuzii în rândul consumatorilor, trebuie retrase de pe piață în vederea reetichetării. Totodată, le facem cunoscut consumatorilor faptul că alte sortimente de supe instant marca Misup, care au în denumirea acestora sintagma „aromă de pui”, respectiv „aromă de vită” nu trebuie considerate ca fiind cu carne de pui, respectiv carne de vită, deoarece în compoziția acestora s-au identificat arome artificiale de pui, respectiv de vită.
Mențiunea „fără conservanți, fără coloranți” de pe fața vizibilă a ambalajului de la Supa de pui cu tăiței Knorr induce în eroare consumatorii prin faptul că se creează impresia că acest tip de supă nu ar conține aditivi alimentari. În realitate, în acest produs există trei tipuri de potențiatori de aromă (monoglutamatul de sodiu, guanilat de sodiu și inozinat de sodiu), acid citric și arome.
Dr. Silviu Bănățeanu, medic specialist medicină de familie SANADOR:
„Sarea este o componentă esențială și indispensabilă a organismului uman. Într-o societate tot mai tehnologizată, grabită și adeptă unei alimentații fast-food, excesul de sare este frecvent întâlnit. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut dehipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legatură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare : insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc.
Pentru a evita excesul de sare evitați folosirea ei excesivă în alimentație, consumați zilnic fructe și legume proaspete și hidratați-vă cu minim 2l de lichide pe zi”.