Home Social August a venit cu un cod galben de caniculă

August a venit cu un cod galben de caniculă

DISTRIBUIŢI

Locuitorii din Capitală și din 21 de județe din estul, sudul și sud-estul țării vor fi nevoiți să facă față în continuare unor temperaturi ce vor depăși 35 de grade Celsius. Meteorologii au emis, ieri, o avertizare cod galben de caniculă pentru București și județele Iași, Vaslui, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Argeș, Dåmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, unde pånă måine seară temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 de grade Celsius și izolat chiar și 37 de grade, iar indicele de confort termic va depăși pragul critic de 80. Reprezentanții Primăriei Capitalei îi asigură pe bucureștenii care vor avea mici probleme cu sănătatea din cauza caniculei că vor putea primi prim ajutor la cele 23 de centre special amenajate. Un număr de 12 centre de prim ajutor aparțin Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, iar alte 11 se află în parcuri.
În ceea ce privește Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABIF), aici s-a lucrat „la foc continuu“. Ieri, pånă la ora 15.00, s-au înregistrat peste 400 de apeluri, dintre care 225 urgențe. Un număr de 51 de bucureșteni au căzut în stradă din cauza temperaturilor ridicate. Managerul SABIF, Alis Grasu, a declarat că „numărul solicitărilor crește constant cu o medie de aproape 50 de cazuri pe oră“.

44,5 grade Celsius – în 10 august 1951

Luna august – Gustar în calendarul popular – este, climatic vorbind, luna cea mai  însorită datorită atåt frecvenței crescute a invaziilor de aer tropical din Nordul Africii și/sau Sud-vestul Asiei, cåt și a extinderii anticiclonului azoric, în mod frecvent, pånă deasupra Europei de Est.
„Frecvența crescută a prezenței aerului tropical explică și frecvența mai mare în această lună a temperaturilor maxime de peste 40 grade C. Astfel, la 10 august 1951, în localitatea Ion Sion, din județul Brăila, s-a înregistrat temperatura maximă absolută din țara noastră, de 44,5 grade Celsius. În alte două localități din Bărăgan – Amara și I.C.Frimu – valorile termice au fost destul de apropiate, mai exact 44 de grade Celsius. Maxima absolută de la București s-a produs la 5 august 2000 și a fost de 42,2 grade Celsius la stația meteorologică Filaret și de 42,4 grade Celsius la stația meteorologică Băneasa. În 2007, cel mai călduros an la nivelul Romåniei, maxima lunii august la București a fost de 40 de grade Celsius. Tot în luna august s-au înregistrat și cele mai ridicate temperaturi maxime la majoritatea stațiilor meteorologice de munte: 22,4 grade Celsius la Vf. Ceahlău Toaca, 23,4 grade Celsius la Vlădeasa, 26,1 grade Celsius la Vf. Țarcu. Temperatura minimă absolută a acestei luni a fost de -7 grade Celsius  la Vf. Omu, în 20 august 1949, iar la Miercurea Ciuc s-au consemnat -1,9 grade Celsius, în 27 august 1980“ , a declarat, pentru „Curentul“, Roxana Bojariu, șeful Secției Climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
Luna august începe în acest an cu temperaturi ridicate pe terioriul țării noastre. „Astfel de perioade mai calde nu sunt ceva neobișnuit pentru luna august. În ceea ce privește contextul global, el este unul în care temperaturi extrem de ridicate s-au înregistrat deja în Rusia“, a adăugat Bojariu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.