Home Social Aurescu: Expertiza tinerilor care au studiat în străinătate poate fi un instrument...

Aurescu: Expertiza tinerilor care au studiat în străinătate poate fi un instrument valoros

DISTRIBUIŢI

Expertiza tinerilor români care se află la studii sau deja au terminat studiile și s-au remarcat în domeniile lor de excelență în mediile profesionale din străinătate în care activează se poate transforma într-un instrument valoros de promovare a obiectivelor interesului național, dar poate să aducă o valoare adăugată și demersurilor diplomației române, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a semnat astăzi, 4 februarie 2015, două documente prin care  este consolidată cooperarea dintre Ministerul Afacerilor Externe și două dintre cele mai active organizații de tineri cu filiale peste hotare, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) și Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români).

Protocolul de colaborare dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), respectiv Protocolul dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Fundaţia CAESAR reprezintă concretizarea propunerii făcute de ministrul Bogdan Aurescu în cadrul ediţiei din acest an a Galei Studenţilor Români din Străinătate (8 ianuarie 2015).

“Facem astăzi un pas important în aplicarea strategiei Ministerului Afacerilor Externe de punere în valoare, în activitatea noastră diplomatică, a potenţialului și energiei tinerilor români de prestigiu din străinătate, de atragere a lor spre o carieră diplomatică – dacă o doresc -, de implicare a lor în proiecte comune, într-un efort comun care are ca scop final modernizarea României”, a subliniat ministrul afacerilor externe.

“În elaborarea acestui cadru formal de colaborare am plecat, în primul rând, de la premisa că promovarea obiectivelor României, inclusiv a celor de politică externă, trebuie să se sprijine mult mai mult pe contribuţia adusă de tinerii de valoare aflați, sper, temporar în afara României şi pe performanţele acestora, mai ales în domenii ca educaţia, cercetarea, inovarea, cultura, ştiinţa și de care avem atâta nevoie pentru progresul României”, a evidențiat șeful diplomației române, după semnarea documentelor.

“Cele două documente stabilesc liniile comune de acţiune, reflectând deschiderea noastră și angajamentul MAE de fructificare a experienţei și contactelor deja stabilite, în ţările unde activează, de filialele Ligii, dar şi de a promova principiile fondatoare ale Ligii și ale CAESAR, precum dinamismul, entuziasmul și implicarea”, a declarat Bogdan Aurescu.

Printre prevederile celor două protocoale este menţionată cooperarea pentru realizarea unor proiecte dedicate priorităţilor de politică externă şi aniversărilor incluse în agenda de diplomaţie publică a Ministerului Afacerilor Externe, precum şi aniversărilor relaţiilor bilaterale cu diverse state.

Este acordată o atenţie deosebită și  asigurării unei colaborări eficiente între filialele LSRS şi misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din ţările de reşedinţă. De asemenea, este prevăzută efectuarea de către studenții români cu pregătire academică în străinătate a unor stagii de practică şi a unor stagii de pregătire în Centrala MAE și în misiunile diplomatice ale României.

Sebastian Burduja, preşedintele LSRS și al Fundației CAESAR, a adresat mulțumiri ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu și a arătat că documentele de colaborare semnate astăzi cu MAE reprezintă o premieră la nivel instituțional, fiind „un pas fără precedent” în ceea ce priveşte implicarea tinerilor români aflaţi la studii în străinătate, în promovarea imaginii României peste hotare.

Totodată, acesta a subliniat că tinerii sunt o resursă strategică, iar prin aceste protocoale se creează premisele pentru implicarea lor activă în procesul de dezvoltare a României, prin valorificarea expertizei dobândite în străinătate, prin idei şi soluţii şi acţiuni cât mai vizibile care să contribuie la elaborarea politicilor publice.

Un proiect de referinţă al cooperării MAE cu Fundaţia CAESAR, așa cum a subliniat și co-fondatorul organizației, Dan Nechita,  îl reprezintă organizarea, chiar în acest an, a unei Conferinţe la Washington D.C. privind dimensiunea de educație, cultură, știință și inovare a Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, cu participare relevantă din rândul reprezentanţilor mediilor politico-diplomatice, academice, economice şi de presă din România şi SUA, în contextul aniversării a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.  În același timp, se are în vedere și organizarea unui colocviu CAESAR privind securitatea regională la Chișinău, în Republica Moldova.

„Rezultatele acestei colaborări, cred eu, pot să devină un exemplu de mobilizare a Ministerului Afacerilor Externe împreună cu tinerii români de excepție din afara țării pentru acele obiective şi demersuri comune care promoveze o Românie modernă, eficientă, dinamică și construită pe valori reale”,  a conchis ministrul afacerilor externe.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.