Home Social Autoritatile – cu ochii pe copiii strazii

Autoritatile – cu ochii pe copiii strazii

DISTRIBUIŢI

La nivelul intregii tari, aproape 1.800 de minori traiesc sau ies la cersit in fiecare zi pe strada. Pentru a combate acest fenomen, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a stabilit un plan-cadru de actiune in vederea reintegrarii sociale a copiilor strazii. Autoritatile responsabile vor trece in scurt timp la aplicarea masurilor prevazute.

Planul-cadru de actiune in vederea reintegrarii sociale a copiilor strazii, publicat in aceasta saptamana in -Monitorul Oficial-, prevede infiintarea in cadrul fiecarei Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a unui compartiment specializat pe copiii strazii, format din cel putin trei specialisti, iar la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, a unui serviciu social stradal in care sa activeze minimum opt specialisti. -Urmeaza ca la fiecare sector, asa cum este prevazut in strategie, sa se formeze echipe din politisti si asistenti sociali si am recomandat ca fiecare directie sa isi faca un plan de actiune, adica in ce zone vor iesi, intre ce ore, cine va pune la dispozitie masini-, a declarat Ani Valcu, consilier in cadrul ANPDC.

De asemenea, la nivelul Capitalei urmeaza sa se infiinteze si un centru de coordonare, care va functiona in subordinea primariei. Scopul sau este -sa monitorizeze copiii din strada- si in egala masura sa realizeze -activitati de mediatizare in vederea sensibilizarii opiniei publice-, a precizat directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala, Alexandru Dicu. In plus, va functiona si o linie telefonica la care oricine va putea face sesizari cu privire la copiii strazii si se va intocmi o baza de date, -pentru a sti exact cate locuri sunt disponibile in fiecare sector, care sunt persoanele nominalizate care raspund de copiii strazii-, a spus consilierul ANPDC. Potrivit legii in vigoare privind protectia drepturilor minorului, parintii care isi exploateaza copiii vor fi santionati fie cu amenda cuprinsa intre 1 si 7 milioane de lei, fie cu inchisoare intre 2 si 5 ani, ceea ce inseamna si decaderea din drepturile parintesti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.